blogg

Veckans baby update

Inlägget innehåller annonslänkar

Det händer så mycket nu i början att jag har bestämt mig för att göra en weekly baby update. nu har jag inte gjort det under hennes 2,5 första månader, men jag kan försöka catcha up lite av vad som hänt fram tills nu.

Ni vet hur andra kan säga att de tycker bebisen har växt så mycket sedan de såg den sist, även om det bara gått en vecka? Även om jag ser min bebis varje dag så känns det som att jag också ser hur hon blir större för varje dag som går. Det är SÅ himla mycket som händer den första tiden och jag ska försöka gå igenom en del av vår resa.

Första tiden med bebis

De allra första dagarna är riktigt spännande och utmattande. Helt plötsligt har man en ny liten person i familjen som har sin egen personlighet och vilja. Man har ju ingen aning om hur den här lilla personen är, vad hon vill eller hur jag läser av hennes signaler. Men sekunden som man får henne i sina armar så börjar man lära sig.

Denna gång lärde jag mig ganska snabbt att läsa av hennes signaler om vad hon vill. Kanske för att jag gjort detta en gång tidigare och har lärt mig i praktiken vad olika rörelser tillsammans med ljuden kan betyda.

Hon var hur som helst oftast väldigt lugn och lätt att trösta, förutom när hon fick magknip. De första nätterna satt jag uppe runt 10.00-04.30 med henne. Att bebisar har magknip är inget ovanligt. De har ju ett helt tarmsystem som helt plötsligt ska starta igång och ta hand om mjölk (eller ersättning).

Men efter några nätter helt utan sömn så tipsade en barnmorska mig om Minifom. Det är droppar som man kan ge sin bebis innan måltiderna. De ska hjälpa till att slå hål på de bubblor och gaser som skapas i magen. Det är lite olika åsikter huruvida de fungerar eller inte, men jag tyckte att det hjälpte.

Här har jag uppdaterat lite mer om bebisens första två veckor.

Första veckorna med bebis

Att man lider av sömnbrist den första tiden med sin bebis ingår i paketet. Även om magproblemen lindrades så vaknar de ju fortfarande flera gånger under nätterna och ska äta. Jag minns även att med Zoe så fick jag en riktig energi boost efter förlossningen och kunde leva riktigt bra på få timmars sömn. Denna gång kände jag inte av den boosten på samma sätt. Men det kanske beror på att man nu har två barn att ta hand om?

Förutom att bli väckt på nätterna så har hon varit väldigt lugn och nöjd. Jag vill även tillägga att väckningarna på nätterna också har varit väldigt snälla. Hon har gnytt lite och jag som sover rätt lätt har vaknat på två sekunder. Har vi haft någon mer som sovit i stugan på landet med oss så har de inte blivit väckta av bebisen.

Skillnader mellan första och andra barnet

Några saker som jag lagt märke till som har skiljt sig mellan första och andra barnet under de första veckorna är:

Ögonens fokus – Jag minns hur Zoes ögon åkte kors och tvärs och att det tog ett litet tag innan blicken kunde fokusera ordentligt. Denna gång så har jag knappt märkt av det alls och det såg ut som att hon kunde fokusera blicken redan första veckan.

Fontanellen – Jag minns inte att Zoes fontanell var lika öppen som denna bebis. Bådas var dock fullt normala fick jag förklarat för mig av en barnmorska.

Hur mammig bebisen är – Zoe älskade att bli tröstad av sin pappa och kunde hur lätt som helst bli vaggad till sömns i hand famn som liten bebis. Denna bebis vill däremot bara ha mamma.

1-2 månader med bebis

Nu har det blivit betydligt lättare att kommunicera med bebisen. Det kan helt plötsligt från ingenstans dyka upp nya ljud som hon övar på att göra. Hon söker ögonkontakt och kan lägga av världens charmigaste leende när hon lyckas fånga min blick.

Den största skillnaden på leendet mellan de första veckorna och när hon är runt månaden är att hon ler ordentligt även med ögonen.

Man märker även hur hon gillar att utforska saker både med händer, blick och mun. Att sitta utomhus med mamma och spana på naturen är riktigt spännande.

Under denna tid så börjar hon även spinna på leksakerna som sitter på hennes babysitter. Hon kan sitta väldigt koncentrerad under en tid och pilla på dessa.

Att göra salivbubblor är också väldigt roligt och det kommer allt mer dreggel nu vilket gör att jag får användning för alla dregglisar.

Två månaders bebis

Efter att hon blev två månader så märker man verkligen hur det blir mer och mer fokus på munnen. Allt ska in där. Nu får man alltså vara lite extra uppmärksam på vad hon kan få tag i. Speciellt om det är andra barn runt omkring.

Hon får fortfarande lite magknip ibland. Jag brukar försöka lindra det genom att massera hennes mage i cirklar och “cykla” med hennes ben. Hon får även vara en hel del på magen. Detta brukar senare resultera i en rejäl bajsbomb.

Annars är hon fortfarande en väldigt nöjd bebis. Jag tycker även att vi har fått till bra rutiner som följs helt ok. Jag nattar henne mellan 20-21 på kvällen. Hon vaknar några gånger under natten för att äta för att sedan vakna för natten runt 08.00. Då är hon uppe i kanske 1-1,5 timma innan hon tar sin första tupplur.

Mina “must haves”

Det finns ju oändligt mycket produkter för bebisar och nyförlösta mammor. Och man behöver verkligen inte allt som man blir tipsad om. Men här kommer några de produkter som jag tycker har hjälpt mig och gjort skillnad den första bebistiden:

  • Babynest – Använde jag de första veckorna denna gång. Så snart jag kände att bebisen kunde röra sig mer och fått styrka i nacken så har hon sovit i sin spjälsäng. Med Zoe så sov hon i sitt babynest mellan oss i sängen.
  • Amningskudde – Använde endast första tiden då det underlättade amningen en hel del för mig.
  • Babysitter – Vi använder en från baby björn och den är guld! Speciellt tillsammans med lekbågen man kan köpa till.
  • Litet baby apotek – Blir bebisen förkyld eller får en reaktion av något vaccin så är det rätt skönt att ha alvedon för de små hemma. Men också nässug och saltlösning att använda vid täppt näsa eller ögoninfektion. Babyolja är även väldigt användbart.
  • Bärsele eller bärsjal – Använder detta mycket! Det underlättar enormt mycket i vardagen att kunna bära runt på sin bebis och samtidigt ha händerna fria.
  • Baby poncho – Eller bara en babyhandduk kanske man säger. Jag vill iallafall ha en ren mysig handduk i bomull att torka bebisen med efter bad.
  • Mjuk lekmatta – Att lägga på magen och träna nacken på

Apohem

Nordic Nest

Confident living

One Comment

  • Johanna Utterberg

    Åh så fin uppdatering om den lilla och kan tänka mig att lite ändå är annorlunda med bebis nummer två. Ska ta med mig flera av dina tips, nu är det ju bara veckor kvar tills vår lilleman kommer <3

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *