blogg

Två veckor med bebis

Idag är bebisen (som fortfarande inte har något namn) 16 dagar gammal. Redan nu känns det svårt att ens föreställa sig att hon inte har varit med oss hela tiden. Hon känns så självklar, som att hon alltid har varit en del av familjen. Jag hittade faktiskt en anteckning i min mobil som jag gjorde under graviditeten gällande vem jag tror att det är som ligger i min mage.

Folk frågar alltid så mycket om vad man tror att det blir. Jag gillar inte att svara på det utan brukar bara säga att jag inte vet, och visst så varierar gissningarna för mig med, framförallt i början. Men vid en tidpunkt så var jag säker – Det blir en mörkhårig tjej.

Och det är precis vad som står i min anteckning på mobilen som är daterad en bra bit innan bebisen föddes.

Hur sover min två veckors bebis om nätterna?

Jag har nyligen börjat lära mig hennes sovschema på nätterna. Hon somnar rätt send, oftast runt 00.00. Innan dess är hon gärna vaken under två timmar och vill vara med.

Efter att hon har somnat så sover hon i 2,5-3 timmar innan det är dags att vakna och äta. Efter det går det galant att lägga henne igen. Hon somnar om direkt.

Sedan sover hon 2-3 timmar till innan det är dags att äta igen. Då brukar klockan vara runt 05-06. Jag är svintrött men hon är piggare än förra matningen. Då är det inte lika lätt att lägga henne igen och ibland får vi sitta uppe en stund tillsammans. Efter det så sover hon 2-3 timmar till, men då är det oftast Zoe som väcker mig nästa gång för att hon vill upp och äta frukost.

Man är självklart trött, men det kunde ha varit värre. I början var hon uppe runt 22.00-04.30 hela nätterna på grund av magknip. Men jag skaffade droppar mot magont som verkligen verkar ha hjälpt. Miniform heter dropparna som jag använder.

Sen kommer ju alla dessa språng att börja snart så då lär schemat ändras om helt och hållet igen.

Hur är Zoe med bebisen?

Jag har hört olika historier om hur barn kan reagera när de får ett småsyskon. Både från de som har barn, men också från vuxna som har minnen själva från den tiden.

Zoe har reagerat väldigt bra än så länge. Hon var supertaggad innan bebisen kom och nu kan hon inte låta bli henne alls. Hon vill krama, klappa och pussa på bebisen jämt. Hon är även väldigt varsam och försiktig med henne. Zoe kan till och med vakna på natten (ännu ett väckningsmoment :p ) och säga att hon vill klappa sin bebis.

Och ja, det är Zoes bebis enligt henne.

Däremot har det blivit extra mycket flams och trams, framförallt när det är matdags. Det har det i och för sig varit ett tag nu men jag tycker nog att det blivit lite värre. Om det har med bebisen att göra och att hon vill ha mer uppmärksamhet, eller om det är för att hon har andra barn omkring sig hela tiden vid matdags här vet jag inte.

Jag försöker däremot ge Zoe så mycket uppmärksamhet jag kan när bebisen sover. Och framförallt har vi en mysig stund tillsammans om kvällarna då hon får en kvällsmacka och varm mjölk samtidigt som vi pratar om dagen. Sen lägger vi oss ner och läser böcker tills dess att hon är trött och vill sova.

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *