Inlägget innehåller affiliatelänkar,  Training

Kom igång med löpningen efter graviditet

Jag älskar att vara ute och springa i naturen. Det ger än verkligen energi på en helt ny nivå. Jag mins när jag var i slutet av min graviditet och bara längtade efter att kunna komma ut och träna igen. Men med en liten hemma är det ibland lättare sagt än gjort. Ännu mer så om man som jag gick största delen av graviditeten utan träning. Jag var igång ett tag i början men sen kände jag att jag inte riktigt hade orken och valde istället att bara ta hand om mig själv och njuta av graviditeten istället.

Men när är det dags att komma igång med löpningen igen då efter en graviditet?

Jag Googlade runt och frågade efter tips och det fanns flera olika riktlinjer och antal månader efter graviditeten att vänta och så vidare. Det jag kom fram till själv var helt enkelt att ta det i sin egen takt och börja långsamt så fort det känns bra. Kroppen måste få återhämta sig i sin takt så stressa inte. Men när det känns bra för just dig så börja långsamt. Får du ont, känns det obehagligt eller något annat obekvämt så vänta gärna lite längre. Kör du på för hårt kan du istället få skador som resulterar i att du inte kommer att kunna ge dig ut och springa på ytterliga flera månader.

Hur hittar man motivationen till att springa?

Det är inte alla som älskar att springa. Och även om man gör det så kanske motivationen inte alltid finns där alla dagar. Här har jag samlat mina egna tips till dig som vill finna motivation.

  • Följ dina framsteg. Ladda ner en app (exempelvis runkeeper). Där kan du sedan följa dina framsteg vilket är riktigt peppande. Tänk på att det kan gå lite upp och ner vilket är helt normalt, framförallt i början.
  • Sätt upp mål. I flera appar kan du även sätta upp mål. Exempelvis att du ska komma ut och springa minst 3 gånger i veckan. Eller att du ska springa ett visst antal kilometer innan ett visst datum och så vidare.
  • Jämför dig endast med dig själv. Alla är vi olika och tränar olika. Jämför dig aldrig med andra utan det är endast dig själv du “tävlar” mot. Se dina framsteg och stressas inte av hur mycket eller bättre andra tränar.
  • Lyssna på musik eller en podcast. Känns löpningen lite extra tung idag? Låt tankarna fokusera på ett spännande avsnitt av något podcast istället. Eller varför inte bli extra peppad av din favoritmusik? Själv älskar jag att lyssna på podcasts när jag är ute och springer.
  • En liten löprunda är bättre än ingen alls. Har du ingen ork och känner att du inte vill ge dig ut i det stora löparspåret? Ta en liten löprunda istället. Man måste inte vara ute och springa i en timma för att det ska räknas. En kortare springtur räknas den med.
  • Skaffa snygga träningskläder. Det är nog inte bara jag som blir extra motiverad av att träna i snygga träningskläder? Nedan kommer tips på snygga plagg att springa i.

Tränings BH från Röhnisch, Löparskor från Adidas, Träningsbyxor från Stronger, Hoodie från Elly Pistol.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *