Barnmat

Smoothies för barn

Zoe som jag brukar laga dessa smoothies till är 3 år gammal.

Jag älskar att dricka en uppfriskande smoothie på morgonen som är full av härliga nyttigheter, och det gör även Zoe. Om hon bryr sig om vilka nyttigheter som finns i den vet jag dock inte. Men hon tackar inte nej till en god smoothie i samband med sin frukost.

Zoe har alltid varit väldigt lätt när det kommer till mat. Hon gillar att testa nya smaker och äter gärna massor av grönsaker. Däremot så vill hon inte äta bladgrönsaker. Då är dessa smoothies perfekta då man kan blanda i nyttiga bladgrönsaker där smaken döljs av söta bär och frukt.

Zoe har dock frågat vid några tillfällen vad de gröna prickarna i hennes smoothie är. Jag berättar då för henne att det är små prinsess prickar som gör att man växer extra mycket. Den förklaringen fungerar utmärkt och hon fortsätter nöjt att dricka på.

Frysta eller färska frukter, bär och bladgrönsaker i smoothies?

Det enklaste är helt klart att ha en samling av goda smoothie tillbehör i frysen. Bär köper jag nästan alltid i frysdisken när jag besöker en matbutik. Jag brukar även välja eco och produkter som är odlade i Sverige när det finns.

Även spenat och grönkål köper jag i frysdisken för att blanda ner i smoothien.

De frukter som jag brukar använda färska är banan och ananas. Men även frukt och bär efter säsong i Sverige som går att köpa färskt.

Val av mjölk

Beroende på om jag gör smoothie till hela familjen eller bara till Zoe så brukar jag använda lite olika sorters alternativ av mjölk. Detta är ju självklart en smaksak, men jag använder allt ifrån vanlig röd mjölk (främst för Zoe) till havremjölk och kokosmjölk. Det behöver nödvändigtvis inte vara kokosmjölk på burk som man köper vid matlagning. Jag brukar köpa stora tetror av de sorter som brukar finnas bland alternativa ersättningar för mjölk.

Tre favoritsmoothies för barn

Här kommer tre stycken av Zoes absoluta favorit smoothies här hemma. Dessa är några jag gör regelbundet och som Zoe inte har några som helst problem att slurpa i sig om mornarna.

Spenat och grönkål rekommenderas inte att ge till barn under 1 års ålder.

När jag var liten så fick min mamma höra att man inte ska ge små barn jordgubbar. Detta har dock ändrats och man rekommenderar idag att barn introduceras för jordgubbar i tidig ålder, men i små mängder. Barn med känslig hud kan dock reagera litegrann på röda bär och frukter. Ser man att barnet får små prickar på huden så ska man vänta med dessa livsmedel ett tag innan man testar igen.

Läs mer om kost för små barn hos livsmedelsverket.

En riktigt somrig smoothie som ger en fruktig och fräsch smak. Ananas och mango är dessutom inte bara söta härliga frukter som smakar gott. De bidrar dessutom med en hel del hälsofördelar:

Ananas: Innehåller mycket c-vitamin och även antioxidanter, A-vitamin, betakaroten, bromelain, kalcium, kalium och mangan.

Ananas förbättrar även matsmältningen och hjälper till vid förstoppning, diarre och högt blodtryck. Bromelinet som finns i frukten hjälper även till att minska ansamling av slem i luftvägar vilket är extra positivt under förkylningar.

Mango: Innehåller flera viktiga antioxidanter tillsammans med bland annat: C-vitamin, koppar, folat, vitamin B6, A-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, Niacin, kalium, magnesium och tiamin.

Även mango är bra för din matsmältning och stöttar hälsan av flera organ såsom hjärtat och ögonen.

En härlig blandning av bär som är fullproppade av vitamin C. En vitamin som ökar kroppens förmåga att plocka upp järn som finns i spenaten. Ett tips är dock att byta ut den vanliga mjölken mot något växtbaserat alternativ om man verkligen vill maximera järnupptaget. Detta då vanlig mjölk kan hämma upptaget av järn i kroppen.

Havtorn är förutom vitamin C dessutom fullproppade med massor av vitaminer såsom A-, E-, K-, B-, B12 och folsyra men även omega 7.

Slutsats

Det går alltså att få i ditt barn massor av nyttiga ämnen genom ett glas smoothie om dagen. Det är dessutom perfekt för de som har barn som gärna inte äter grönsaker. Testa att blanda i lite fler saker eller byt ut ingredienser om det är något speciellt du vill att ditt barn ska få i sig mer av.

Tänk dock på att precis som med alla livsmedel så ska man äta allt med måtta och variera sin kost.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *