blogg

Få ditt barn att äta grönsaker

Har du en 2-3 åring hemma så har du säkert också märkt att det ibland förekommer en hel del trots när det är dags att äta. Mat som tidigare varit jättegod vägras helt plötsligt och att testa något nytt kommer inte på frågan. 

Zoe som tidigare har smakat och ätit precis ALLT har efter att hon fyllde två år börjat peta mer och mer i maten. Ibland vägrar hon till och med att smaka, speciellt om det är något grönt på tallriken. 

För mig är det jätteviktigt att Zoe får i sig bra mat och grönsaker. Även om det vore superlätt att bara slänga fram färdiga köttbullar och makaroner när hon matvägrar (vilket också händer ibland). Men jag försöker så gott jag kan att oftast ge henne mat med mycket grönsaker och nyttigheter. Genom att vara lite ihärdig så har jag kommit på några knep för att få i Zoe grönsaker. 

Tips på hur du får ditt barn att äta mer grönt

Smoothies – Den lätta vägen

Det absolut lättaste sättet att få Zoe att få i sig grönsaker är via smoothies. Blanda i banan, söta bär och släng sedan i lite grönsaker. Jag brukar blanda i bland annat spenat, broccoli och rödbetor. Eftersom att det är bra för små barn att dricka mjölk så blandar jag dem med röd eller grön mjölk. Sedan sitter hon glatt oventandes och får i sig en massa nyttigheter utan problem. 

Detta fungerar även med annat. Jag brukar exempelvis riva ner morötter eller andra grönsaker i bananpannkakorna.  

Jag brukar även göra smoothies till oss båda på mornarna. Då brukar jag göra något av följande:

TipsVid en viss ålder så fungerade inte smoothies längre om de var lite gröna till färgen. Men så länge de är rosa så fungerar det fortfarande utmärkt (= massa röda bär eller rödbetor).

Pyttesmå bitar som knappt syns

Ibland har jag fått riva och hacka ner grönsaksbitar till pyttesmå miniatyr bitar som knappt syns. Barn är ju experter på att se småsaker så det rekommenderas att grönsakerna har liknande färger som resten av maten på tallriken. Ju mindre de syns desto bättre. 

Detta fungerar bäst om det är någon slags gryta eller mat med mycket sås som täcker grönsaksbitarna. Vill hos att jag matar henne så blir det ännu lättare så jag gömmer grönsakerna under annat på skeden. 

Blanda med smaker som ditt barn tycker om

Zoe älskar exempelvis grekisk yoghurt, gräddfil och creme fraiche. Igår gjorde jag en jättesmarrig gryta med massor av grönsaker i (broccoli, rödbetor, morötter m.m). Jag var osäker på om Zoe ens skulle vilja smaka, men efter att ha klickat på en stor sked med grekisk yoghurt att blanda grytan med så åt hon upp precis allt på tallriken! Jag använde mig även av tipset nedan och hon gapade som en haj vid varje tugga tills dess att tallriken var helt tom. 

Jag vill även tillägga här att hon först vägrade att smaka ens. Men när hon väl fått i sig första tuggan så insåg hon att det faktiskt var gott. 

Gapa som en haj – Eller något annat som ditt barn är besatt av för tillfället

Just nu är Zoe besatt av Baby shark. Hon går runt hela dagarna och sjunger mamma haj dododo, pappa haj dododo, Zappa (mormor och morfars ena katt) dododo, ja i princip alla hon kan komma på att ha med. Detta är perfekt att använda när jag vill få henne att äta lite mer. Jag frågar henne om hon kan gapa lika stort som “mormor haj”, och då gapar hon så att jag kan stoppa in skeden med mat i hennes mun. Sen går jag vidare till morfar haj, pappa haj osv. 

Döp rätterna till något roligt

Döp rätterna till något som ditt barn tycker om och känner igen. Det är mycket roligare för barnet att bli serverad “Babblarnas kalas soppa” än att bli serverad “gulaschsoppa”. 

När jag var liten så hade min mamma köpt hem messmör för mig och mina systrar att ha på smörgåsarna. Och det hör man ju på namnet, messmör? Det var ju dömt att misslyckas. Vilken unge vill äta ett mesigt smör liksom?
Så dagen efter tog min mamma fram precis samma förpackning med messmör och frågade om någon av oss ville ha Bamse-smör på sin smörgås. Det gick hem direkt! Jag menar, om bamse som man tittade på nästan dagligen har ett eget smör så är det ju just det smöret man vill äta!

Använder ni detta trick så kan ni ju däremot vara lite schysstare än min mamma och berätta vid en lämplig ålder att det faktiskt heter messmör (eller vad det är för matvara). Jag gick nämligen runt väldigt länge och undrade varför ingen annan hade koll på att det faktiskt heter Bamsesmör och inte messmör.  

De två favoriterna

Zoe vägrar faktiskt inte alla grönsaker. Hon har två favoriter som hon älskar att äta och det är tomat och gurka. Så även om jag smyger ner lite andra grönsaker i själva maträtten så serverar jag oftast även gurka och tomat på sidan om. Då fokuserar hon också och tänker på att det är grönsakerna och det andra är “maten”. Även att det ligger grönsaker i själva maträtten också.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *