blogg

Att potträna en tvååring

När bör man egentligen börja med potträning? Kollar jag på bekanta runt omkring mig så är det allt mellan 1,5 – 4 år typ. Samtidigt som jag vill komma igång då det vore skönt med ett blöjfritt barn så vill jag heller inte hetsa och börja pusha på för tidigt om hon verkligen inte är redo och vill. 

I somras försökte jag lite smått att introducera pottan för Zoe. Men hon blev skitarg och var inte alls intresserad av den. Jag tänkte att just sommaren kan vara bra att börja med potträning med tanke på vädret. Men Zoe ville inte alls kissa på pottan. Kanske var det för mycket tjat om pottan vilket gjorde att hon stretade emot istället?

Däremot så började det mystiskt att hamna kiss i pottan, framför allt under nätterna. Efter ett par veckor kom vi på att det var en av mina föräldrars kattunge som hade börjat kissa i pottan på natten :p

Försök nummer 2

Senare under hösten tänkte vi att det var dags att försöka igen. Hon började få följa med oss in i badrummet för att se att mamma och pappa också går på pottan (den stora pottan). Hon började då tycka att det var kul att leka att gå på pottan. Inget hamnade i pottan men hon bad glatt om en liten bit papper varje gång för att torka sig efter att hon suttit där. 

Däremot var det inte lika populärt att ta med henne in på toaletten när vi såg att det var bajsdags. Hon ville absolut inte bajsa på pottan utan skulle prompt bajsa i blöjan. Och vad jag har förstått så hjälper det sällan med att tjata och tvinga på barnen att gå på pottan så vi lät det fortsätta mest som lek istället. 

1 3-stegs potta från Fisher Price. En träningspotta i tre steg med pottstol, pottring och trapp-pall.

2 En rolig potta från BIG! Som gör toalettbesöket extra roligt då man kan låtsas åka bil samtidigt.

3 Bekväm potta med armstöd och uttagbar innerpotta från BabyBjörn.

Försök nummer 3

Nu i December så bestämde vi oss däremot för att försöka ordentligt igen. En dag bestämde vi bara att hon får gå utan blöja här hemma. Vi berättade för henne att om hon måste kissa så kan hon gå in på toaletten och sätta sig på pottan. Om hon inte vill vara själv där inne så är det bara att ropa på mamma eller pappa. 

Den dagen gick hon på pottan varenda gång som hon behövde kissa. 

Varje gång efter att var klar så high fivade vi med henne och berättade hur duktig hon var som kissade på pottan själv. Man kunde verkligen se hur stolt hon blev då. 

Däremot har det inte varit lika lätt med att bajsa på pottan. Några gånger har hon bajsat på pottan men det har också hamnat på golvet. Det är nog sådant man får räkna med när det är dags för potträning. Hon blir själv lite olycklig när det kommer bajs på golvet men vi berättar för henne att det inte är någon fara och att om hon vill och hinner nästa gång så kan hon gå in i badrummet och göra så att bajset hamnar i pottan nästa gång. 

Det är ungefär där vi är nu i potträningen. Vi låter henne upptäcka det lite själv här hemma men när vi går ut så har hon blöja på sig eftersom hon inte riktigt lärt sig att säga till när det är kiss eller bajsdags ännu. Men nu verkar hon intresserad och blir taggad att gå på pottan eftersom hon är “en stor tjej” som hon själv kallar sig. Och vi håller självklart med! 

Det vi har märkt att att hon själv måste vara intresserad av pottan för att vilja börja. Det fungerar inte att tvinga henne att gå på pottan eller tjata för mycket. Hon måste också tycka att det är spännande och kul att lära sig. Så vi kommer fortsätta med det här hemma nu och så ser vi om hon blir 100% blöjfri nu under våren eller sommaren. 

Tips!

Jag har även fått tips om pottor som gör ljud när det landar kiss eller bajs i dem. Det har tydligen fungerat riktigt bra för några av de mammor jag känner. Barnen tycker att det är både roligt och spännande när det spelas upp en melodi eller ljud varje gång de lyckas bajsa eller kissa. 

Jag har också köpt hem en bok till Zoe som jag kallar för pottboken. Den har jag sagt att hon kan titta i samtidigt som hon sitter på pottan om hon vill. Dock brukar hon gå in och hämta boken från badrummet så jag måste nog sätta fast den där inne på något sätt :p Eller kanske skaffa en plansch med en massa roliga detaljer som hon kan titta på under tiden som hon sitter på pottan. 

1 En lära gå potta med spolljud och servetthållare från Beemoo.

2 En färggrann bärbar potta som är perfekt att ha med när man ska ut på äventyr.

3 En rolig potta med spolknapp med ljud, våtservett hållare, innerpotta och bokhållare.

4 3-stegs potta från Bumbo. Omvandlas enkelt från potta till toasits till pall

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *