gravidlista bebis nummer 2
Min Graviditet

Gravidlista Bebis nummer 2

Denna graviditet har varit annorlunda på många sätt från min första. Jag är dock inte förvånad över det då jag hört från andra att graviditet nummer 2 oftast har varit lite jobbigare än den första. Men det är nog väldigt individuellt och påverkas säkert av många olika faktorer. Här är iallafall min graviditets-lista för graviditet nummer 2!

Vilken vecka är jag i just nu?
Gick precis in i vecka 31.

När är BF?
Enligt mina egna beräkningar från ägglossning så är det 31a Maj. Enligt barnmorskans beräkning så är det 27e Maj och enligt RUL den 4e Juni. Så någonstans i skiftet mellan Maj och Juni skulle jag gissa 🙂

Vet du vad det blir för kön?
Nej, även denna gång har vi låtit bli att kolla kön. Det får bli en överraskning när det är dags.

Hur mycket har jag gått upp i vikt hittills?
Jag har än så länge gått upp 8 kg. Jag gissar därför på att jag kommer att gå upp mer i vikt denna graviditet än min första då jag har två månader kvar ungefär. Men Zoe gick jag totalt upp 9,5kg.
Men jag känner att efter de tre första månaderna av illamående så är min aptit väldigt mycket större än under min första graviditet, vilket jag inte har något emot då jag älskar mat 🙂


Var denna graviditet planerad?

Denna gång var det planerat. Testet visade dock först negativt så jag gick runt gravid i några veckor utan att veta om det. Min mens hade däremot krånglat månaden innan så jag misstänker att allt blev framskjutet. Därför var min mens kanske inte försenad riktigt när jag trodde att den var det och tog mitt test.

Har jag mått illa under denna graviditet?

OM jag har! De tre första månaderna var riktigt jobbiga. Jag mådde inte illa så att jag var tvungen att springa och spy. Men det kändes som att jag var på gränsen till att kräkas nästan konstant. Jag vet inte hur många möten jag har suttit i under denna månader och bara försökt fokusera på att inte behöva springa ut för att det känns som att jag ska spy. Extra jobbigt var det då ingen på dessa möten visste att jag var gravid :p

Vilka cravings har varit störst?

Det har varit väldigt olika till och från. Under en period var det skaldjur, framförallt ostron och räkor. Jag har även varit väldigt sugen på mackor ofta. Gärna polarbröd eller något nybakat fluffigt bröd från matbutikerna.

Men det som har varit konstant under hela graviditeten har varit frukt, bär och sötsaker, precis som med Zoe. Och kolsyra! Som tur är så har vi en sodastream hemma, däremot så brukar det dröja ett tag innan vi kommer ihåg att fixa ny kolsyra till maskinen när den har tagit slut.

Hur har jag mått fysiskt?

Inte toppen. De tre första månaderna mådde jag som sagt konstant illa och kände mig rätt hängig i kroppen. Sedan mådde jag rätt bra i kanske 1 – 1,5 månad. Men efter det så kom andra krämpor. Vissa dagar har jag haft så ont i mina höften att jag knappt har kunnat gå.

Jag känner helt klart av mer i kroppen under denna graviditet än vad jag gjorde under min första.

Hur har jag mått psykiskt?

Jag har mått väldigt bra psykiskt även denna graviditet. Den enda skillnaden jag verkligen märkt av är att jag varit mer orolig över saker i denna graviditet. I början så orkade jag inte vänta på KUB för att göra första ultraljudet så jag betalade för att gå till en privat klinik. Jag ville se att det verkligen var något där och att den lille mådde bra.

Under vecka 29 tyckte jag att den annars så vilda bebisen hade blivit på tok för lugn i magen. När jag tyckte att den varit väldigt lugn i 1,5 dag så valde jag att åka in till BB för att kolla läget i magen. Allt såg bra ut och den sprattlade runt som attan där inne, även om jag inte kände det på samma sätt som jag var van vid. Efter det har det däremot känts som vanligt igen.

Jag har även kommit på mig själv med att noja över saker jag råkat andas in, äta osv. Saker jag inte alls nojade över med Zoe. Men jag har blivit känsligare över lag sedan jag blev mamma så det har säkert med det att göra.

När kände du bebisens första sparkar?

Denna gång kände jag dem tidigare än första graviditeten. Vecka 17 kände jag första sparken och sedan dess har det varit ett väldans liv där inne. Förutom under två dagar då jag blev nojig.

Strax efter att jag känt sparkarna själv så kände även min syster och Luis små sparkar mot magen. Zoe fick känna sparkar någon vecka senare men tyckte nog mest att det var konstigt första gången :p

Vad tycker Zoe om att bli storasyster?

Hon är supertaggad! Enligt henne har jag en lillasyster i magen och pappa har en lillebror i sin mage. Hon vill gärna känna på magen, krama den och prata med bebisen. Hon säger at hon längtar tills bebisen ska komma ut så att hon kan leka med den.

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *