gör eget nyttigt mandelsmör
,  Mat,  Recept - Tillbehör

Hemgjort Mandelsmör

Nötsmör är en stor favorit här hemma, och det blir många burkar inhandlade varje månad. Oftast har jag nötsmör som topping till olika frukostar såsom gröt och Grekisk yoghurt. Jordnötssmör hittar man lite var som helst, men annat smör är inte alltid lika lätt att hitta, speciellt inte till förmånliga priser.

Men varför spendera massor av pengar på olika sorters nötsmör när det är dunderenkelt att göra det själv?

Jag har länge velat testa på att göra eget mandelsmör. Även andra nötter står med på listan men smör gjort på mandlar harlegat högst upp. I morse tog jag äntligen tag i detta och gjorde en egen sats hemmagjort mandelsmör. Och det blev riktigt bra! Jag tänkte därför dela med mig av detta superenkla recept.

Gör eget Mandelsmör

Du behöver:

  • 1 påse med sötmandlar
  • Sesamolja

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och rosta mandlarna på en plåt i ca 8-10 minuter.
  2. Låt mandlarna svalna
  3. Här ner de rostade mandlarna i en matberedare och häll på en matsked sesamolja
  4. Mixa tills det blir till ett kletigt smör

Hur enkelt som helst! Vill man använda annan olja så fungerar det självklart också. Jag valde sesamolja då jag har det hemma och tycker att det fungerar bra tillsammans med smaken på mandlarna. Det går dessutom riktigt snabbt att göra eget mandelsmör.

Nästa gång kommer jag att testa på detta recept fast med andra nötter. Det blir ännu roligare att göra eget smör om man har små söta burkar att förvara det i. För denna sats blev det en rosa söt burk som det tidigare legat lakrits i.

recept på mandelsmör

Nyttiga fördelar med mandelsmör

Du kanske är bekant med att det finns en hel del hälsofördelar med att äta nötsmör? Enligt studier så har det visat sig att nötsmör minskar risken för hjärtsjukdomar. Detta gäller självklart det smör som är gjort på endast nötter och inte de sötare varianterna som innehåller både socker och konserveringsmedel.

Näringsinnehåll i mandelsmör per 100g är: 650 kcal, 25,3 g protein, 6,5 g kolhydrater, 55,8 g fett och 11,7 g fiber (kan variera lite beroende på om och vad du använder för olja)
Smöret innehåller även: Kalcium, magnesium, E-vitamin, fosfor, koppar och mangan. 

Besök min kategori med frukost recept för tips på hur du kan använda ditt mandelsmör.

 

 

9 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *