hemgjort julgodis
Hemlagat Godis

Jag testar att baka tre sorters julgodis

I år har julstämningen verkligen dansat sig på redan sedan slutet av November. Gran införskaffades cirka två veckor innan jul och pyntet har varit framme större delen av December. Förutom lussebullsbak och bygge av pepparkakshus så har även julgodis stått med på schemat. I vanliga fall har det blivit det klassiska som knäck, julkola och rocky roads. Men detta år ville jag testa på att baka något nytt sorts julgodis.

Sagt och gjort. Med hjälp av både Google och Pinterest så letade jag upp tre recept på julgodis som jag inte hade testat tidigare. Jag skrev ner alla de ingredienser jag behövde och köpte allt på Willys. Idag har jag sedan spenderat X antal timmar med att följa recepten så gott jag kunnat och försökt knåpa ihop dessa godsaker inför helgens julmys. Här är resultatet:

Pepparkakstryfflar med mandelmassa och vit choklad

Tre ingredienser som alla tilltalar mig. Dessa var de absolut lättaste och minst tidskrävande julgodisarna att göra.

  • Krossa pepparkakor till mjöl
  • Blanda det med mandelmassan
  • Låt stå svalt
  • Gör till bollar och rulla i vit smält choklad

Dessa är helt perfekta om man känner för att slänga ihop något enkelt julgodis som inte tar allt för mycket tid. Förutom att de var enkla så vart de dessutom goda också. En aningens hårda om man äter dem direkt ut kylskåpet så mitt tips är att ställa fram dem ett tag innan de ska förtäras.

Recept på pepparkakstryfflar hittar du här

Bild från originalreceptet VS mina

Ps. Jag insåg under tiden som jag skrev detta inlägg att jag glömt ha i smöret i mina. Det blir bakläxa och en ny omgång i dagarna.

Nougattryffel med vit choklad

Dessa bilder föll jag för direkt. Hur smarriga ser inte dessa julkulor ut då? Det är dessutom något med att lägga dem i en sån där mysig strut som gör att de ser extra tilltalande ut (serveringsförslag?).

Dessa tryfflar var inte särskilt avancerade att göra (till en början) men snäppet svårare än de ovan.

Tidsåtgången är däremot betydligt länge då nougatblandningen ska svalna i flera timmar (3-4) innan de kan rullas till bollar och sedan doppas i vit choklad.

Att rulla dessa till små bollar var nästintill omöjligt för mig. Ännu mer omöjligt var det att doppa dem i den vita chokladen som smält på en tallrik ovanför kastrull utan att nougaten också började smälta. Jag gissar på att jag har lite att jobba på när det kommer till mina “doppa i choklad skills”.

Som ni kan se på bilderna nedan så är mina tryfflar inte ens i närheten av att vara så visuellt tilltalande som Fredriks. Men för att citera honom:

Det är hemgjort godis, det måste inte se perfekt ut 🙂

Jag håller helt och hållet med i det. Och även om mina tryfflar ser ut som något som en treåring har bakat så smälte de gott i munnen och har uppskattats av de som fått smaka.

Recept på Nougattryfflar hittar du här

Bild från originalreceptet VS mina

Hallontryffel

Ännu ett recept med få ingredienser som denna gång kommer från ICA. Med alla choklad, saffran och pepparkakssmaker som hör julen till så kändes det lite uppfriskande med hallon. Sen kan man ju alltid låtsas att det är lite nyttigare tryfflar om de innehåller äkta bär.

Dessa var nog de mest avancerade av de tre recepten jag testat. Men med det sagt så krävdes ingen raketforskning här heller. Däremot sån skulle även dessa ligga svalt en ännu längre stund innan de kunde rullas till bollar (minst 4 timmar)

Efter att ha bakat dessa idag så skulle jag rekommendera att låta dem vara svalt i mer än fyra timmar faktiskt. När jag gröpte ut små bitar att rulla till bollar så var de som kom från mitten av smeten rätt kletiga fortfarande. Men det gick iallafall att få till små bollar som jag sedan rullade i florsocker. Och OMG vad goda de blev!

Recept på Hallontryfflar hittar du här

Bild från originalreceptet VS mina

Betyg

Orkar du inte hålla på att ta tempen på hur varmt det är i kastrullen (typ fudge), vara på sekunden med koktid (kola) eller laga något allt för avancerat och tidskrävande så är dessa tre recept perfekta!

Jag som kan ha ett lite kortare attention span tycker att det gick hur bra som helst att laga dessa utan att tappa fokus. Även om alla inte blev exakt så bildsköna som de ser ut på fotografierna där jag hittade recepten så blev de iallafall väldigt goda. Och det är ju något extra charmigt över att servera godis som faktiskt ser hemgjort ut, tycker ni inte? 🙂

6 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *