5 månader med bebis
blogg

5 månaders bebis

Vi är redan inne i December och hela hösten av min mammaledighet har passerat. Maia blev 5 månader gammal den 15e November och det är helt fantastiskt att se hur mycket hon utvecklas hela tiden.

Sedan kanske snart en månad tillbaka så sitter hon helt själv. Något som har underlättat väldigt mycket de dagar jag är extra trött. Innan hon började göra det så kunde hon bli väldigt frustrerad över att inte kunna ta sig upp då hon inte ville ligga ner på mage eller rygg längre. Hon kan fortfarande inte sätta sig upp själv från liggande läge, men när jag sätter henne upp så sitter hon.

Underhålla en 5 månaders bebis

Maia älskar när man leker och pratar med henne. Att bli upphissad i luften gör att hon ofta börjar småskratta. Men det absolut roligaste personen i hela världen är storasyster Zoe. Att busa med Zoe är det bästa Maia vet.

Zoe är ju dock inte alltid hemma då hon går 30 timmar i veckan på förskola. Så när jag och Maia är ensamma hemma så finns det en del saker hon gillar att leka med (förutom mig då).

Maias favoritsaker

Babygymmet har ju varit guld sedan hon började intressera sig för leksaker. Där har hon kunnat spendera längre stunder liggandes på både rygg och mage för att leka. Idag sitter hon upp i gymmet en hel del och pysslar med sina favoritleksaker. Hon gillar framförallt färgglada prylar som gärna har många små detaljer att spana in. Är det något inbyggt ljud också så är det ett ännu bättre. Speglar är också väldigt spännande.

Något annat som jag inte ångrar en sekund att vi köpte är Maias aktivitetscenter. Där älskar hon att stå och pyssla med de olika leksakerna som följer med.

Men förutom alla leksaker och prylar så är ju helt klart lek, gos och bus från mamma och resten av familjen allra bäst.

Smakportioner och mat

Maia är inte super intresserad av mat. Jag som var van vid hur extremt mycket Zoe gillade mat från start hade ju tänkt att Luis självklart kommer att kunna ha henne själv vid det här laget. Tji fick jag. Han kan ha henne själv, absolut, men inte när hon blir hungrig. Jag har än så länge lyckats vara iväg 4,5 timma medans Maia är med Luis.

Däremot så har jag inte gett upp helt. Hon gillar vissa smaker ibland och får i sig lite lite åt gången. Jag tänker inte tvinga i henne någon mat, utan hon smakar tills hon inte vill längre. Jag försöker däremot låta henne smaka ofta och varierat.

Maias sömn som 5 månaders bebis

Inte en hel natts sömn så långt ögat kan nå ännu. Hon hade nyss en förkylning där hon under 1,5 vecka vaknade upp cirka 1 gång i timman. Det har (thank god) passerat och hon vaknar nu ungefär 3 gånger per natt för att äta. Hon vill heller inte längre ligga i sin spjälsäng och sova utan vill bara sova bredvid mamma i stora sängen. Och det får hon så gärna. Även Zoe kommer in om nätterna. Det må vara trångt i vår säng nu för tiden men det är något jag tänker njuta av så länge det varar. Även om sömnen blir sämre så är det ovärdeligt att få ha sina älskade barn tätt bredvid sig på nätterna. Det byter jag inte mot något!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *