träna mammakroppen
Livet som mamma

Träna mammakroppen

Jag har alltid gillat att träna och var i rätt god form innan jag blev gravid. Däremot måste jag erkänna att jag inte var särskilt aktiv under själva graviditeten. Försökte mig på lite yoga ibland och kom mest ut på promenader. Men jag tappade helt lusten och tänkte inte pressa mig till något samtidigt som jag var gravid. Däremot så längtade jag tills att jag kunde gå till gymmet igen och träna som förr.

Direkt efter förlossningen kunde jag inte låta bli att skratta åt mig själv när jag såg mig i spegeln. Magen såg ju så himla rolig ut. Och jag tänkte att det här kommer bli svårt att fixa. Men tänk så fantastisk kroppen är. Jag tyckte den där lilla extra magen försvann snabbare än blixten. Och första gången jag vägde mig var cirka 1,5 vecka efter förlossningen och då hade jag gått ner allt + lite till. Viktnedgången var dock inte på grund av träning.

Jag vill även informera om att jag faktiskt inte la på mig något avsevärt under graviditeten. Jag gick upp 9.5 kilo totalt och det var endast magen som växte. Går man upp mer så kan det självklart ta längre tid att gå ner alla kilon igen + att vi alla är olika. Jag ammar dessutom vilket verkligen gör att kilona nästan rasar bort.

träna efter graviditet

Men nu till själva träningen

Eftersom jag blev klippt så var det inte jätteskönt att gå ut och gå längre promenader i början. Men jag började med några små kortare vändor och så snart kroppen börjat läka så blev promenaderna längre.

Jag var så himla taggad på att komma i form igen men ville verkligen och utsätta min kropp för onödig påfrestning eller få någon skada, den hade trots allt gått igenom rätt mycket. Jag Googlade därför runt om tips och hittade det ena tipset efter det andra. Gör si, gör så, gör inte det, vänta med det och så vidare… Vissa rekommenderade övningar som andra verkligen inte rekommenderade att göra och vise versa. Men det var tre tips som jag verkligen tog åt mig och följde:

  • Skynda långsamt
  • Hoppa och spring inte för tidigt
  • Gör det ont eller ger obehag så vänta med den sorterns träning

De första två Månaderna var jag endast ute på promenader. Att ta långa promenader med en barnvagn är perfekt första tiden.

Efter två månader började jag successivt att träna upp de inre magmusklerna. Det finns flera appar, exempelvis https://mammamage.se/ som hjälper dig att träna upp magen efter förlossning. Jag köpte den själv och använde appen lite i början men hittade även Youtube videos som jag följde.

Strax efter detta började jag även träna mammakroppen genom att gå på lugnare pass på gymmet. Oftast 30 minuters pass där det var fokus på rumpa och ben. Dök det upp någon övning som jag inte tyckte kändes bra å justerade jag den till något annat.

Efter 5 månader så tyckte jag att jag var helt tillbaka igen när det kommer till träning. Min kropp sa inte ifrån vid någon övning och jag hade samma ork igenom som tidigare. Mellan 5-6 månader efter förlossningen kom jag dessutom igång med springturer igen och kunde gå på pass där man hoppade runt lite mer.

Zoe är just nu 6,5 månad och jag tränar på precis som innan jag blev gravid. Däremot så lyssnar jag mycket mer på min kropp än vad jag gjorde förr. Har jag haft en dålig/jobbig natt och är väldigt trött dagen efter så hoppar jag gymmet. Känner jag minsta lilla obehag under någon övning så struntar jag i den.

Slutsats

Alla är olika och har olika förutsättningar när det kommer till träning efter en graviditet. Det är flera faktorer som spelar in. Exempelvis hur tränad du var innan du blev gravid, hur mycket du gick upp under graviditeten, hur aktiv var du under graviditeten, hur din förlossning var och så vidare. Jag tror inte att det finns ett enda sätt som är rätt när det gäller att komma igång med träning efter graviditet. Men det finns riktlinjer man kan följa. Det jag har delar med mig av ovan fungerade för mig. Jag är fortfarande inte exakt där jag vill vara, men jag har ingen brådska. Lyssna alltid på kroppen och gör det som känns bra. Man ska må bra av att träna ❤


PS. Om du gillar träningskläderna jag har på mig så fick jag hem dem i ett samarbete med https://mightysolo.com/se/
Jättesköna, sitter supersnyggt och man ser inte igenom dem någonstans. Just nu får du 15% rabatt med koden: MightyFridaChristina15
Jag tjänar inga pengar på den koden utan den är endast till för att ge rabatt.

6 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *