blogg,  Livet som mamma

6 Månaders bebis

Här går det undan! Efter att Maia blev 6 månader så är det mycket som händer hela tiden. Man märker också allt mer hur hon vill vara med och leka med de andra barnen, och blir frustrerad när hon inte riktigt kan. När de andra barnen dansar och leker så tittar hon på dem med ett stort leende och hoppar allt vad hon kan i mitt knä. 

Maia vill också stå upp mest hela tiden när man leker med henne. Hon har även börjat dra sig upp med hjälp av kanten på spjälsängen och bord. 

Annars tar hon sig framåt på golvet genom att halvt åla/krypa. Hon ställer sig på alla fyra men har inte riktigt kommit underfund med hur man ska röra både ben och armar för att krypa fram. 

Däremot har hon bemästrat tekniken att sätta sig upp själv från liggande läge. Det gör hon så fort hon har nått dit hon ska när hon försöker ta sig någonstans.

Vi har även bytt från liggdel sitt sittdel i hennes vagn.

Mat för 6 månaders bebis

Hennes mat består fortfarande till störst del av amning. Däremot har hon på senaste börjat intressera sig mer och mer för annan mat. Till min stora glädje! 

Hon har inte alls varit särskilt intresserad innan. Till skillnad från hennes storasyster (som var galen i mat från första smakportionen) så har hon inte velat äta mer än att bara smaka lite grann.

Men häromdagen så åt hon en halv portion med gröt och efter det så har det bara fortsatt framåt. Det som fungerat toppen än så länge är:

  • Smaksatt gröt
  • Välling
  • Pasta bolognese (pure)
  • Banan
  • Avokado
  • Sötpotatispannkakor
  • Mosad potatis/sötpotatis

Jag är så glad över att se hur hon blir allt mer exalterad över nya smaker och att äta mat. Jag kommer självklart att börja dela med mig av fler recept på hemlagad barnmat nu snart också 🙂 

En liten mammagris

Maia är en riktig liten mammagris och vill gärna ha mig inom sitt synfält. Hon är även lite mer försiktig med nya människor och vill inte vara alltför nära någon hon inte riktigt känner igen. Men efter ett tag vänjer hon sig och då går det bra att hålla i henne. Men mamma är helt klart bäst och den som hon allra helst vill vara nära. Vilket inte är så konstigt. 

Maias motorik

Även här har det hänt väldigt mycket på senaste. Hon har länge kunnat plocka upp sin napp själv, men det har inte alltid varit helt lätt att placera den rätt i munnen. Det gör hon utan problem nu för tiden och är även duktig på att plocka upp leksaker och placera dem som hon vill. Vi har även ett aktivitetscenter här hemma där hon gillar att förflytta prylar och öva på sion motorik. 

Nu ska hon bara lista ut hur hon ska röra på både ben och armar samtidigt i synk för att kunna krypa framåt. 

Maia och Zoe tillsammans

Trots att det är nästan 4 år mellan Zoe och Maia så är de helt galna i varandra. Man ser verkligen kärleken mellan dem genom sättet som de ser på varandra samtidigt som de ler eller skrattar. Maia tycker att Zoe är den roligaste människan i världen och det är fortfarande nästan bara Zoe som får Maia att verkligen skratta på riktigt. 

Än så länge har det heller inte uppstått någon avundsjuka från något håll. Det är helt okej från bådas håll om jag myser, bär, gosar eller bara pratar med ena av dem en stund. Zoe har även visat att hon är helt okej med och förstår att Maia behöver mamma lite extra nu när hon är så liten. 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *