må bra
Må bra

Må bra fokus 2024

Jag älskar det skifte jag har gjort mentalt de senaste åren. Det har fått mig att känna ett inre lugn som jag inte haft tidigare, samtidigt som det har hjälpt mig att kliva ännu längre utanför min comfort zone. Självklart kan jag oroa mig över saker och känna mig obekväm precis som de flesta andra, men inte i samma grad som förut. Jag ligger längre inte och grubblar över saker och ting i en evighet och vad andra tycker och tänker om mig spelar mindre roll. Jag velar heller inte lika ofta över olika val i vardagen och livet, utan går oftast på min magkänsla. 

Självklart kämpar jag med saker i min vardag fortfarande och jag tror på ständig utveckling. Därför kommer jag att fortsätta fokusera på mina må bra rutiner även detta år samtidigt som jag kommer att försöka ta det ytterligare en nivå framåt. 

Mina må bra fokus

Här delar jag med mig av några saker jag fokuserar på för att må bra. Alla är vi olika så varenda punkt kanske inte passar just dig. Men förhoppningsvis hittar du något i min lista som kan vara till hjälp för dig också 🙂

Släpp din ilska

Har någon behandlat dig illa, sagt eller gjort något som du inte gillar? Det värsta du kan göra mot dig själv är då att gå och älta i dessa saker. Självklart finns det olika grader för hur illa någon kan bete sig, men oavsett så bör du inte låta den människan ta ännu mer från dig. Tillåt dig själv att vara arg en dag om det behövs och släpp det sedan, om det inte är något som går att lösa såklart. 

Är det en låst situation som inte går att lösa så är det lika bra att bara släppa det och gå vidare. Att ha en irritation som spökar i huvudet under en längre tid efteråt är oerhört påfrestande och påverkar hela vardagen. Jag har lärt mig att släppa de flesta saker vilket ger mig mer sinnesro. 

Lär dig se på saker från andras perspektiv

När man hamnar i konflikter så är det lätt att bara se på allt från sitt eget perspektiv. Tillåt dig att placera dig hos den/de andra personerna och försök att leva dig in i hur du hade tänkt som det var du som var på den sidan i konflikten. 

Att kunna se på saker och ting från andras perspektiv har gjort mig mer förstående för den andra partens känslor och agerande. Att få en helhet av vad som hänt gör det SÅ mycket lättare att antingen lösa det eller bara släppa det. Ibland inser man också när man ser från den andras perspektiv att det kanske är en själv som har gjort fel eller är omedgörlig. 

Ödsla inte tid på destruktiva relationer

Mår du inte bra av att umgås med en särskild person? Sluta umgås. Man blir otroligt påverkad av de människor man har runt omkring sig. De finns de som alltid gnäller och hittar fel i saker och ting, snackar skit eller bara beter sig illa. Gör dig själv en tjänst och håll dessa personer på avstånd. 

Jag är extremt känslig för energier och vill helst bara ha positiva människor omkring mig. Att kunna vara sig själv, skratta och ha kul är det viktigaste för mig. Även att kunna lita på att de människor jag är med vill mig väl. I en sund relation (enligt mig) så ska man kunna vara sig själv, peppa varandra och självklart även finnas där när den andra har en dålig dag eller går igenom något jobbigt. 

Det är ok att säga nej

Det är helt okej att ställa in planer, säga nej till projekt eller säga att man inte har lust om man blir tillfrågad att hitta på något. Självklart ska man kunna ställa upp för andra ibland även om man inte har någon lust, men att alltid göra saker för att andra inte ska bli ledsna eller ta illa upp är inte något som håller i längden för ditt eget välmående. 

Våga gå utanför din comfort zone

Lika viktigt att kunna säga nej är det också att våga säga ja till saker. Jag har under de senaste åren hela tiden tagit små steg utanför min comfort zone och det har gett mig så otroligt mycket tillbaka. Utan att fundera över saker och ting allt för mycket så har jag börjat följa min magkänsla mer. Skrämmer det mig lite men samtidigt ger en känsla av nyfikenhet så brukar jag köra på. Självklart gäller det endast saker som inte skadar mig själv eller andra, utan som får mig att utvecklas och ger mig ny erfarenhet. 

Oroa dig inte i onödan

Som jag kunde ligga och grubbla och oroa mig över saker förr. Speciellt när det var sovdags. Nu för tiden tillåter jag mig inte att göra det. Jag vet, det är lättare sagt än gjort. Men med lite träning så går det faktiskt att välja bort sådant. 

Är det inte något som jag kan lösa nu på en gång – så släpper jag det!

Är det scenarion som jag spelar upp i mitt huvud utan någon som helst sanning på att det faktiskt kommer att hända? – Så jag släpper det!

Grubbla inte över saker som du inte kan göra något åt, eller som kanske kommer att hända. 

Ge näring åt det som är positivt

Letar man efter fel så hittar man fel. Letar man efter rätt så hittar man rätt. Jag väljer därför att lägga mest vikt på det som är positivt i min vardag. Och om man tänker efter så hittar man oftast en massa saker som är positivt. Fokuserar man på det så kommer man med tiden att hitta mer och mer positivt i sin vardag vilket gör att man känner sig lyckligare.

Njut av de små sakerna i livet

Går lite hand i hand med rubriken ovan. Sluta aldrig leta efter det vackra i vardagen. Det kan vara små enkla saker om att himlen ser fantastiskt ut en kväll, att du unnar dig en god chokladbit eller känslan du får av att ge och få leenden från folk i din omgivning. 

Något som jag verkligen njuter av är kvällsljuset utomhus. Alla tider på året så tycker jag att kvällsljuset är fantastiskt fint. Det gyllene (golden hour) ljuset på somrarna och det rosa kalla ljuset på vintern. Det ger mig ett slags inre lugn som är svårt att beskriva. 

Andas och landa i nuet

Om ni bara visste hur ofta jag gör detta. Flera gånger om dagen så tillåter jag mig själv att stanna upp för att ta ett djupt andetag och bara landa i nuet. Extra viktigt är det för mig att göra detta då jag känner mig stressad. Att ge sig själv en liten micropaus gör mycket.

Yoga

Min absoluta favorit träningsform. Det finns så många olika varianter av yoga så oavsett om jag vill bygga muskler eller bli mer smidig så hittar jag alltid ett passande pass. Innan jag tränar så känner jag alltid in i kroppen vad jag behöver just idag. Ibland är det ett riktigt svettigt pass på 40 minuter och ibland är det bara ett lugnare pass på 15. Det viktiga här är att jag får in någon form av rörelse och att det får min kropp att må bra. 

Meditera

Detta är något jag absolut vill bli bättre på 2024. Jag gör det inte så ofta som jag borde, men när jag väl har fått till min meditation så känns det otroligt bra efteråt. När jag behöver det som mest är när jag känner mig stressad och har svårt att varva ner. Då brukar jag sätta på 20 minuters guidad meditation. Efteråt känner jag hur mina tankar har övergått till lugna och avslappnande. Lugnet från meditationen känner jag i både kropp och sinne. 

Ta hand om mig själv

Att få varva ner lite och bara få ta hand om sig själv är så givande. Det kan vara allt från att få en 5 minuters paus i tystnad till att kunna spendera en timme i badet och pyssla om sig själv. Hitta tid och gör det som just du mår bra av. 

Jag älskar att ta en lång dusch med hårinpackning och sedan få smörja in mig med mina produkter. Den tiden jag får till att pyssla om mig själv gör att jag hittar mer energi till annat efteråt.

Maxa näringen i din mat

När jag lagar mat så vill jag se till att få med så mycket näring som möjligt i min maträtt. Extra viktigt har det blivit under 2023 då jag blev tvåbarnsmamma och dessutom ammar. Att äta “rätt” ger mig så mycket extra energi för att orka med vardagen och kunna ta hand om mig själv och mina barn. Jag mår dessutom mentalt bättre

Trycker jag i mig en massa skit under en dag så känner jag av det både energimässigt och i mitt mentala mående. 

Självklart äter jag godsaker och sånt jag bara är sugen på också. Men desto viktigare för mig att resterande måltider under dagen innehåller mycket näring och vitaminer.

Promenera / spring

Jag ÄLSKAR att komma ut och springa. Det var ett tag sen nu då jag inte gillar att springa vintertid och jag födde barn i somras. Men till våren ser jag fram emot att komma ut igen. Det absolut bästa för mig är att med hjälp av någon app se hur jag gör framsteg samtidigt som jag lyssnar på en bra podd eller ljudbok när jag är ute och springer. 

Har jag inte orken till att springa så är det minst lika härligt att gå ut på en promenad. Är våren på ingång gillar jag att komma ut utan att ha något i öronen, då njuter jag istället av allt fågelkvitter och andra ljud som vaknar till liv i vårsolen. 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *