Everyday life

Så fungerar affiliate marketing – och detta behöver du!

Att ta sig upp tidigt på morgonen för att pendla till ett jobb med andra halvsovande medresenärer är inget för alla. Om du väljer att satsa på affiliate marketing bestämmer du själv dina egna arbetstider, och då kan du dessutom arbeta var du vill, exempelvis från hemmet eller vid sommarstugan.

I den här artikeln förklarar vi först vad affiliate marketing är, sen ger vi dig information om vad du behöver för att lyckas. 

Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing är en marknadsföringsmetod där du får en ekonomisk ersättning av ett företag, när du uppmärksammar deras produkter på din webbsida. Du kan exempelvis starta en blogg om solceller, och få pengar för att förmedla solcellsofferter, eller en blogg om nätsäkerhet och få pengar för att förmedla kunder till ett antivirusföretag.

Det finns många nischer att välja på när det kommer till affiliate marketing, så det är enkelt att hitta någonting som passar.

3 aktörer är inblandade

 1. Affiliatenätverket, som ansvarar för affiliateprogrammen. Du kan även sluta avtal direkt med ett företag, om du inte vill använda dig av någon mellanhand. Men som tumregel är det lättast att gå med i ett affiliatenätverk, som till exempel Adtraction eller Tradedoubler.
 2. Du, som är marknadsföraren. Det är vanligt att marknadsföra produkterna med hjälp av en webbsida, men det går även att marknadsföra produkter enbart via e-post eller via sociala medie-nätverk som Instagram och/eller Facebook.
 3. Konsumenten, som besöker din webbsida. Det är viktigt att konsumenten, eller besökaren om du marknadsför dina produkter via en webbsida, tycker att det material du publicerat är av nytta. Om du exempelvis publicerar produktrecensioner är det av stor vikt att dessa är opartiska, informationsrika och faktamässigt korrekta.

5 steg för att komma igång med affiliate marketing

 1. Gå med i ett affiliatenätverk. 
 2. Välj ut och ansök till ett affiliateprogram. 
 3. Skaffa en länk från affiliateprogrammet. Den ger dig en ekonomisk ersättning när besökaren trycker på den, och exempelvis genomför ett köp.
 4. Skapa en blogg eller en webbsida, där du marknadsför produkterna. 
 5. Logga in på affiliatenätverket och se hur mycket pengar du tjänat. Affiliatenätverk betalar i regel ut din ersättning en gång månatligen. 

3 saker du behöver för att lyckas med affiliate marketing

 1. En plattform, likt en webbsida. Det är populärt att skapa en affiliatewebbsida med hjälp av publiceringssystemet WordPress
 2. SEO-optimerade texter. Det tar tid, och är i många fall svårt att skriva professionella SEO-texter som rankar bra på sökmotorernas resultatsidor. Du kan välja att skriva dina texter själv, men om du helst slipper är content writing-företag likt SEO-texter.se en bra resurs om du är i behov av texter. Som standard kostar en SEO-anpassad artikel mellan cirka 50 öre och 1,20 kr per ord, och det är främst komplexiteten samt valet av textförfattare som avgör priset.
 3. Mycket tid. Du ska vara medveten om att konkurrensen är hård inom onlinemarknadsföring, samt att det tar tid innan du tjänar några större pengar. Tänk på att du först bör betrakta affiliate marketing som en hobby, som  efter en längre period kan bli en heltidssysselsättning om du lyckas väl. 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *