blogg

Hudförändringar under graviditet

Jag har både läst och hört innan att man kan uppleva flera olika sorters hudförändringar under sin graviditet.

Jag fick dock en hudförändring under denna graviditet som jag inte hade hört om tidigare. När jag upptäckte den så började jag leta runt på Google och bland forum, men utan att bli klokare på vad det kunde vara. Sen vet man ju med sig sedan innan att man inte ska googla på olika åkommor och tillstånd. Det slutar ju alltid med att man är bombis på att man är döende.

Hursomhelst så har jag nu varit hos en hudläkare och tänkte därför dela med mig av min erfarenhet. Förhoppningsvis kanske jag kan hjälpa någon som får samma åkomma under sin graviditet (eller icke gravid) och letar efter svar online.

Pyogent granulom

Det är namnet på den hudförändring jag fick. Det började som en liten finne i hårbotten bakom örat. Jag kliade lite på det och det började blöda väldigt mycket. Efter det lät jag den vara och det blev som en liten skorpa som sen läkte.

Men den läkte inte bort, utan blev till en liten knuta som liknade ett rödaktigt födelsemärke som långsamt växte. Och ni vet nog precis vart tankarna for iväg då!

Jag bokade ett online samtal med en hudspecialist som berättade att han inte tror att det är något farligt och att det ser ut som pyogent granulom. Han bad mig att boka tid på vårdcentralen för att de alltid måste ta prover av hudförändringar för att utesluta annat.

Jag fick sedan remiss till hudläkare som jag nu har varit på besök hos. Han bekräftade det som första hudläkaren hade sagt och sa att det är en godartad förändring i blodkärlen som kan uppkomma vid mindre trauman. Han sa att de dessutom är vanliga hos gravida.

Man åtgärdar dessa genom att skära och bränna bort dem med lokalbedövning. Sedan skickas de till ett labb för att undersökas så att man helt kan utesluta annat.

Jag fick alltså direkt under mitt besök hos hudläkaren gå in till operationsrummet och ta bort den. För den som tycker att det låter obehagligt med att skära och bränna bort något så kan jag berätta att jag inte kände något alls tack vare bedövningen. Inte heller sprutan för bedövningen kändes något märkbart.

Efter borttagning

Jag har nu haft en svart skorpa i cirka 1,5 veckas tid som hela tiden blir mindre. Läkaren sa att det finns en liten liten risk att den kommer tillbaka, men att det är ovanligt. Skulle den göra det så får jag gå igenom samma procedur igen med att skära och bränna bort den.

Jag är iallafall lättad över att det inte var något värre och hoppas att du som kanske har något liknande och läser detta kan släppa lite på oron. Men det är alltid bäst att gå och kolla upp alla hudförändringar så snart man kan för att vara på den säkra sidan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *