ät 6 dadlar om dagen som gravid
Min Graviditet

Äta Dadlar under graviditet

Det är nog inte bara jag som har hört talas om att dadlar ska vara bra under den senare delen av graviditeten? Jag har främst hört att det ska bidra till en lättare förlossning. Om detta stämmer eller inte vet jag faktiskt inte. Men jag tycker att det kan vara värt att testa, det finns ju inget negativt med det.

Det jag har hört är att man ska äta 6 dadlar om dagen under sista gravidmånaden. Jag har två vänner som har testat detta och sedan berättat att deras förlossning gick väldigt smidigt. Dock var de båda förstföderskor, så om det var dadlarna eller bara bra gener är svårt att säga. Ena tjejen berättade dock att hennes mamma + alla kvinnor i hennes släkt har haft väldigt svåra & långdragna förlossningar.

Äta Dadlar som gravid

Efter att ha lyssnat på dessa berättelser så blev jag självklart nyfiken och har därför Googlat runt en del. Finns det exempelvis några studier som kan styrka dessa påståenden? Svaret är Ja. Det finns studier som visat att de kvinnor som äter dadlar under sin sista gravidmånad har en smidigare förlossning. Exempel på detta finner ni här.

Orkar man inte gå in och läsa en massa studier och fakta så har jag samlat på mig en lista med information kring dadlar och graviditet här nedan:

 • Dadlar ska stärka livmodern under förlossningen vilket i sin tur hjälper till att få ut bebisen lättare.
 • Hjälper livmodern att dra ihop sig och påskyndar återhämtningen efter en förlossning vilket minskar risken för blödningar.
 • Det sägs att dadlar ska sätta igång förlossningen och göra den både smidigare och mindre smärtsam.
 • Minskar produktionen av stresshormoner och aktiverar istället hormoner som ger välbefinnande. Även barnet i magen tar del av dessa och blir lugnare.
 • Ger skydd mot flera olika sorters inflammationer
 • Innehåller folat som både gravida och ammande rekommenderas att få i sig (500 mg om dagen).
 • Innehåller järn.
 • Dadlar är rika på fiber vilket hjälper mot förstoppning som många gravida kan lida av.

 

6 Dadlar om dagen

Vill du testa på om dessa påståenden och studier stämmer så ska du alltså äta 6 dadlar om dagen under dina 4 sista veckor. Studier som gjorts på gravida som ätit dadlar samt gravida som inte ätit dadlar har visat följande:

De som åt dadlar hade en kortare förlossning än de som inte åt dem. 96% av de kvinnor som åt dessa behövde heller inte bli igångsatta. Medans 79% av de som inte åt dadlar behövde bli igångsatta. De som åt dadlar fick inte heller vattenavgång lika tidigt som de andra + att de hade mindre problem efter förlossningen som med exempelvis blödningar.

Dadlar sägs öka produktionen av Oxytocin som är ett ämne som gör att kroppen börjar förbereda sig på förlossning.


Med all denna lärdom om dadlar så känns det som en bra ide att testa iallafall. Nu är detta mitt första barn så jag kommer inte ha något att jämföra med. Jag vet heller inte om jag kommer kunna få i mig exakt 6 dadlar om dagen. Men minst en 3-4 iallafall. Jag gillar dadlar och tycker att de smakar gott. Däremot är de väldigt söta vilket gör att jag endast får i mig någon enstaka om jag bara äter dem som de är.

Som tur är så kan man få i sig dessa små mirakel-stenfrukter på annat sätt:

Recepttips med Dadlar

Smoothies

Det går alldeles utmärkt att ha dadlar i din smoothie. Beroende på vad du gillar för sorts smoothie så har jag tips på två väldigt olika recept som jag gillar.

1 – Mixa en banan, mandelmjölk, frysta jordgubbar,blåbär (vilka bär du vill egentligen) och 2-3 stycken färska dadlar.

2 – Mixa en banan, mandelmjölk, lite rå kakao, en matsked jordnötssmör och 2-3 stycken färska dadlar.

smoothie med dadlar i för gravid


Smoothie Bowl choklad smoothie bowl med dadlar

Vill du inte dricka din smoothie så kan du alltid äta den istället. Min bas när jag gör smoothie bowls är nästan alltid på banan och avokado. Jag tycker att det ger en bra tjock konsistens som blir perfekt att äta med sked. Tips på en riktigt god smoothie bowl för er chokladälskare hittar ni HÄR.

Vill man göra en annan sorts smoothiebowl som inte innehåller dadlar så kan man alltid garnera med lite hackade dadlar.
Tips: Jag brukar tycka det är jobbigt att hacka dadlar så de lätt fastnar på kniven. Istället kan man klippa dadlarna i mindre bitar.

 

 

 

 


Dadelbollar

dadelbollar

Mixa ihop ett gäng smarriga dadelbollar att ha till fikat istället för det onyttiga fikabrödet (skulle jag behöva som fikar så mycket just nu). Det finns massor med recept på dadelbollar och flera möjligheter att krydda till dem med något eget. Nedan följer ett enkelt grundrecept på ca 10 stycken:

 • 10 dadlar
 • 2 dl havregryn
 • 1 msk kakao
 • 1/2 dl msk kokosolja
 • 1/4 dl hackade cashewnötter
 • 1/4 kokos

Sedan är det bara att ha i sina egna favoritingredienser eller byta ut existerande om det är något man gillar bättre.

 


Over night Oats

Detta är en stor favorit hos mig och perfekt för den morgontrötta då man förbereder denna dagen innan.
Blanda 1 dl havregryn med ca 1 dl mandelmjölk och 1-2 matskedar chiafrön. Skär en halv banan i tunna skivor och hacka upp små bitar av dadlar. Blanda sedan i detta i grötblandningen tillsammans med en liten skvätt flytande honung och kanel.

Tycker du att det ser för torrt eller blött ut så är det bara att skvätta ner lite mer mjölk eller havregryn.

På morgonen garnerar du med lite nötter, färska bär, nötsmör och annat gott som du gillar att äta ovanpå din gröt.

overnight oats med dadlar i

8 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *