Barnmat,  Livet som mamma,  Soppor

Snabblagad & nyttig sötpotatissoppa för barn & vuxna

Jag har en soppa och är SÅ himla lätt att lagga, men samtidigt SÅ himla god! Det är en krämig och fyllig sopa som fungerar utmärkt till både lunch och middag. Beroende på vad jag är sugen på så kan man toppa den med diverse gott. Men det bästa av allt är att den är både full med nyttigheter och även fungerar utmärkt att servera till sina barn.

Även om det ibland kan vara frestande att slänga ihop snabbmakaroner och färdiga köttbullar så försöker jag att till 95% av tiden ge Zoe hemlagad mat med mycket grönsaker. Det är väldigt viktigt för mig att hon får i sig massor av nyttigheter, speciellt nu när hon växer så mycket. Då är denna soppa perfekt! Speciellt då dess krämighet även gör den lätt att äta för små skedar och munnar.

I detta inlägg så delar jag med mig av recept på hur jag gjorde sopan denna dag. Men det fungerar att mixa i andra goda grönsaker för den som vill få med ännu mer nyttigheter i soppan.

I denna soppa använde jag:

 • En hel stor sötpotatis
 • Ett halvt blomkålshuvud
 • Tre stora morötter
 • 1 dm purjolök
 • Ett paket kokosmjölk
 • Tre kuber grönsaksbuljong
 • En liten bit färsk ingefära
 • Tre vitlöksklyftor
 • En färsk chili

Hur du tillagar soppan steg för steg:

 1. Koka upp sötpotatisen, blomkålen och morötterna tillsammans i en kastrull tills dess att de är mjuka och fina.
 2. Häll ner sötpotatisen, blomkålen och morötterna tillsammans med en del av vattnet (beroende på hur lös du vill ha soppan, jag föredrar oftast att börja med någon dl och sedan fylla på om det behövs), grönsaksbuljongen, purjolöken vitlöksklyftorna och chilin i en blender. (Alltså resten av ingredienserna förutom kokosmjölken)
 3. Mixa allt till en jämn soppa och häll sedan ut innehållet från blendern i en kastrull.
 4. Häll i kokosmjölken och rör om. KLART!

Idag toppade jag soppan med halloumi, färsk basilika och färsk koriander. Men beroende på vad man tycker smakar bra och hur mycket tid man har till övers så finns det massor med annat gott att toppa soppan med. Exempelvis ugnsrostade grönsaker eller knaperstekt bacon (om man äter kött). Vill man ha det extra matigt så kan man servera något gott bröd vid sidan om.

PS. Receptet räcker till lunch för cirka två vuxna och tre barn

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *