Livet som mamma

Baby Uppdatering – 9 Månader

Nu var det väldigt längesen som jag gjorde en baby uppdatering. Zoe blev ju 9 månader denna vecka och har alltså varit ute i världen lika länge som hon låg i magen. I denna lista tänkte jag dela med mig om tips och tankar kring att ha en bebis i åldern 6-9 månader. (Eftersom jag inte har gjort uppdateringar på några månader).

Tiden bara rusar förbi

Först och främst vill jag bara säga att tiden går så otroligt fort. Det känns som att det bara var några veckor sedan som hon var min runda lilla tjockisbebis. Nu är hon mer som en liten tjej. Det känns som att det bara ändrades från en dag till en annan. Det gör att man vill ta till vara på tiden extra mycket samtidigt som det är otroligt kul att se henne utvecklas mer och mer till en liten person.

Hon är mestadels väldigt glad och social men har blivit lite mammig på senaste.

Hon har alltid varit en glad bebis som gillar att vara i centrum. Främlingar som plockar upp henne har aldrig varit ett problem. Däremot har jag märkt att hon blivit lite blygare till en början efter att vi suttit två månader i karantän. Hon glömde väl bort världen utanför och hade sin egen lilla värld hemma i lägenheten med sin mamma och pappa bara. Till en början så kändes det nog lite konstigt med nya människor. Men det har börjat återgå till hur det var innan igen nu.

Men den bästa personen som finns just nu är mamma. Hon vill gärna ha mig inom räckhåll hela tiden och tycker även att jag ska bära runt på henne halva dagarna. På nätterna vaknar hon gärna ett par gånger och ska känna så att mitt ansikte är kvar i sängen.

På tal om att sova så kan jag ha gjort ett misstag…

Zoe har alltid haft det lätt för sig att somna själv när vi är hemma. Det har i princip bara varit att lägga henne i spjälsängen, bädda ner henne, ge en godnatt puss och gå ut ur rummet så har hon pysslar med sina gosedjur en stund och sedan somnat själv. Sedan vi kom till Sverige och har större säng än tidigare så har jag istället börjat plocka upp henne i sängen för att sova bredvid mig. Det kanske är ett misstag av mig som kommer att resultera i att hon inte vill sova i egen säng sen? Men det är ju så himla mysigt att ha henne bredvid på natten. Och den här tiden kommer ju inte igen.

Utveckling

Hon kommer helt klart att få ett tjockt vackert hårsvall. Hon har nog mer hår nu än vad jag hade när jag var ungefär dubbelt så gammal som henne. Så håret har hon helt klart ärvt från sin pappas sida vilket hon ska skatta sig lycklig åt. Vilken tjej vill inte ha ett tjockt vackert hårsvall liksom?

6 tänder är på väg upp. Två där nere och fyra där uppe. De började ploppa fram runt 6 månaders ålder och blir fler och fler.

När hon var cirka 6 månader så började hon även att ställa sig upp själv genom att dra sig upp. Däremot så kryper hon inte riktigt ännu. Det är nära och hon ställer sig på alla fyra. Men sen ålar hon sig framåt istället. Vi får se om hon kommer börja krypa nu strax eller om väljer att hoppa över det.

Hon har fortfarande ljusblå ögon. Varken jag eller Luis har blå ögon vilket har gjort att vi trott att hon snart kommer ändra ögonfärg till brunt hon med. Men ju mer tiden går desto mer osäkra blir vi. Jag tror fortfarande att de kommer bli brunare, men då vi båda har blå ögon i släkten så finns det en chans att de fortsätter att vara blå.

Allt som allt så händer det väldigt mycket just nu. Hon visar verkligen om hon är glad eller inte gillar något. Hon älskar att titta på Bolibompa och har sina favoritscener där hon skrattar högt, men hon har även de scener hon tycker mindre om och börjar gnälla när de dyker upp. Och det är alltid samma. Hon ser direkt på en sekund vilket scen det är och reagerar utifrån det. Samma sak när det gäller sånger och musik. Jag försökte få henne att gilla Saxon från början men det reagerar hon inte något särskilt på. Hon blir däremot superglad när man spelar AC/DC. Rätt genre iallafall.

Saker hon gillar

Men vad tycker Zoe om att göra då? Vad blir hon glad av? Som ni sett i tidigare inlägg så fick hon nyligen en gunga vilken hon tycker är väldigt rolig. Men andra saker hon gillar är:

 • Mammas hår. Man göra mycket lekar med håret. Något hon älskar är att ligga på rygg med mig lutandes över henne och gång på gång slänga fram håret i en hästsvans och kittla i ansiktet. Jag har nog aldrig hört henne skratta så högt som när jag gör det.
 • När mamma sjunger med olika röster. Gärna härma sångerna och rösterna från Bolibompa. Jag har ingen som helst talang när det kommer till sång. De flesta lyssnar nog hellre på en borrmaskin skära igenom glas, men är det något jag kan så är det att ställa till rösten. Det uppskattas av en person här hemma iallafall.
 • Froggystyle. Vilket är det passande namnet på hennes gosedjur som är en groda. Den har varit med sedan dag 1 och är en stor favorit bland alla barn som träffar honom. Vet inte vad det är som är så speciellt med denna groda, men det är mycket kärlek kring denna.
 • Mat! Zoe är väldigt matglad och fick börja smaka lite grann på nya smaker vid 4 månaders ålder. Hon började sedan äta större portioner vid 6 månader och äter idag allt vi ger henne. Jag lagar den mesta bebismaten själv och brukar krydda i med lite olika smaker i rätterna. Senast lagade jag en pure på kyckling, potatis, sötpotatis, morot, broccoli, vitlök och parmesan. Det var mums.
 • Bada. Både i sin egen lilla bebispool här ute på tomten och i badkaret med mamma. Det har inte skett några bajsolyckor i badkaret ännu.
 • Leka med allt och alla. Leksaker finns det gott om här hemma och även folk nu när vi är på sommarstället. Zoe vill vara med och upptäcka och leka med allt och alla här.
 • Djur. Zoe blir superglad när hon ser djur. Det finns ju gott om gårdar med gårdsdjur runt omkring här + att vi har katter som springer runt här. Katterna är inte lika förtjusta i henne då de inte är vana med bebisar, men hon börjar studsa upp och ner och tjuta av glädje när hon ser dem.

Tips jag vill dela med mig av

Ett par favoritprodukter här hemma har varit pipmuggar och squeeze bags från Twistshake. Klämmisarna har varit perfekt att fylla med hemlagad bebismat och egengjorda puréer. Medans pipmuggarna har varit riktigt bra att använda till vatten och välling. Eftersom det sitter en liten gummiplupp innanför så blir det inget spill och hon får suga lite för att få i sig innehållet. Jag är även ambassadör för dem vilket betyder att jag har en personlig rabattkod som ger 55% rabatt när du handlar hos dem, men Jag tjänar inga pengar på den.
Rabattkod: fridachristina55

Det var bara någon månad sedan som vi började försöka följa ett sov-schema. Bland det bästa vi har gjort. Det har verkligen underlättar mycket att ge henne mer fasta sovrutiner. Till en början så använder vi denna sida som riktlinje och justerade sedan lite efter hennes behov.

Vi har alltid haft mycket liv och ljud omkring Zoe sedan hon var liten. Det betyder att vi än idag kan ha henne sovandes i sin vagn när vi umgås med vänner och lyssnar på musik. Hon sover utmärkt med ljud omkring sig vilket är så himla skönt för oss. Ett tips är alltså att låta din bebis vänja sig att sova med ljud så tidigt som möjligt.

Och sista tipset jag vill dela med mig av idag är att ha många pyjamasar hemma. Det är helt klart bästa plagget. Både mysigt och smidigt när man ska byta blöja och sånt. Självklart klär jag Zoe i fina klänningar och andra plagg när det passar. Det blir mer och mer sånt ju äldre hon blir. Men när de är små så pyjamas helt klart det smidigaste plagget.

8 Comments

 • Ullie

  Hibhi Jo för gjorde du nog ett misstag
  Vid denna ålder kommer “skiljetiden “att skiljas från föräldrar om så man bara går in i nästa rum oj oj
  Min Ebba lipade åt alla med glasögon ?
  Felicia va stöddig klarade det mesta
  Och vår Tim ville inte ens man skulle va utom synhåll något ?? de är så olika men bra med tillfreds baby

 • Orsakullan mamma vid 20, specialpedagog

  Jag älskade att samsova med sonen, han är nu 15 och sover inte med mig ;). Är få barn som fortsätter sova hos sina föräldrar hela livet, så samsov på du. Det mest naturliga är dessutom att sova tillsammans. Kollar man på andra kulturer sover människor hur många som helst i samma säng, och tittar man på vuxna sover de flesta med sin partner. Så det man kan tänka är: “Om jag som är vuxen vill sova tryggt bredvid en partner. Varför skulle min bebis/barn vilja sova ensam på sitt rum?” 🙂

 • Malin

  Åh vilket mysigt inlägg! 😀
  Att du låter henne sova i sängen nu gör du ju helt rätt i, att ta vara på tiden som är nu! Hon har ju sovit i egen säng utan problem tidigare så det kommer nog gå att vänja av med detta sen med <3 (Säger jag utan erfarenhet…)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *