vacker miljö
Everyday life,  Inlägget innehåller affiliatelänkar,  Tankar,  Tips by me

Vardagssaker att göra för miljön

Nu när det är så mycket snack om miljön och utsläpp inför EU valet så kan det vara en bra ide att se över små förändringar man själv kan göra i sin vardag för att hjälpa miljön. Här är en lista över saker man kan bidra med där jag också kommenterar huruvida jag själv följer detta eller inte.

 

1. Duscha kortare och borsta inte tänderna under rinnande vatten.
Duscha kortare gör jag alltid på somrarna, men på vintern så blir det tyvärr långa duschar då jag hela tiden fryser. När jag borstar tänderna så stänger jag däremot alltid av kranen.

2. Cykla eller gå istället för att åka bil eller buss.
När jag kan så går eller cyklar jag gärna. Här i Valencia blir det ofta cykelturer till stan. Min bil står i Sverige så den används inte mycket just nu.

3. Ta med egna påsar till mataffären istället för att alltid köpa nya plastpåsar.
Detta är något som jag oftast gör när jag handlar. Antingen packar jag i min stora väska, eller så har jag med stora påsar som jag tidigare köpt i butiken. Jag försöker även undvika att använda plast över överhuvudtaget.

4. Byt ut din plasttandborste mot en i bambu.
Done!

miljövänlig tandborste

5. Sluta använda engångsrakhyvlar.
Jag har min där jag endast byter ut huvudet då det behövs. Däremot blir det en del engångsrakhyvlar under de resor då jag endast flyger med handbagage.

6. Använd inte produkter med mikropärlor. Finns i bland annat ansiktsrengöringar och skrubbar.
Detta har jag inte ens tänkt på. Ska genast ta och kolla upp vilken typ av “skrubb” som mina produkter innehåller.

7. Använd inte glitter.
Läste att mikropärlor och glitter går under samma kategori egentligen… och att det är VÄLDIGT dåligt för miljön båda två. Glitter som är så fint! Men jag använder det nästan aldrig.

8. Sopsortera.
Det gör jag faktiskt 😀 Plast går till en avdelning, papper till en och glas till en. Sedan finns det ju specialavfall så som batterier och glödlampor som vi också samlar ihop för sig.

9. Dra ner på din köttkonsumtion
Det är nog inte helt okänt för många nu att kött är den mat som påverkar vårt klimat mest. I vanliga fall äter jag aldrig kött. Nu när jag är gravid så händer det att jag äter kött när jag blir sugen på det då jag vill ge det min kropp ber om nu när det växer en bebis där inne. Men i det stora hela är jag väldigt sällan sugen på kött. Har blivit rätt äcklad av hela köttindustrin faktiskt. Och sen finns de ju SÅ himla mycket gott vegetariskt att laga nu för tiden.

vegetarisk mat

10. Släck lamporna när du inte är i ett rum
Detta är något jag har blivit bättre på och fortfarande försöker tänka på hela tiden.

11. Dra ut mobilladdare och all övrig inkopplad elektronisk utrustning som står och drar ström
Alla laddare som sitter i väggen trots att inget laddas drar fortfarande en massa ström. Jag drar därför alltid ut laddare som bara är där. Om inte för miljön så för brandrisken som det medför. På senare år har jag hört om två hus i området runt där mina föräldrar bor som har brunnit ner på grund av laddare som suttit i väggen och fattat eld.

12. Undvik att använda kemiska bekämpningsmedel.
Det är så himla mycket skit i många rengöringsprodukter idag som sedan går ut i vattnet och påverkar vattenlevande organismer och oss människor. Jag använder redan mest ekologiska och väldigt milda produkter, men det är för att jag får eksem och utslag av för stark rengöring.

eco tvätt

13Återvinn och köp second hand.
Detta är jag väldigt dålig på. MEN jag har börjat intressera mig mer och mer för second hand på senaste, speciellt när det kommer till inredning. Hur kul är det egentligen inte att gå till en second hand butik eller loppis och fynda grejer till sitt hem? Det ska jag försöka att göra massor i sommar!

14. Släng mindre mat.
Detta är något som jag och Luis har diskuterat mycket på senaste, att vi måste ta bättre vara på den mat vi har hemma. Vi är bortskämda med två stora matbutiker på samma gata som vi bor på och kan lätt som en plätt bara gå ner till dem för att handla det man är sugen på. Men då glömmer man lätt bort mat som redan finns i köket och det slutar med att den blir gammal och får slängas. Nu försöker vi istället att äta det vi redan har och som riskerar att bli gammalt annars innan vi springer och köper annat. I längden blir det bättre för både miljön och plånboken.

 

13 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *