blogg

Min 3 årings första bus eller godis

Veckan började toppen. En fullspäckad dag på jobbet som varje Måndag, följt av en tripp till kusin Caroline för lite bus och godis med ungarna efteråt. På vägen möttes vi upp för att handla med oss pizza och thaimat till middag.

Sist vi handlade hem pizza så var inte Zoe nöjd då hon ville ha ris istället. Så denna gång beställde jag thaimat med ris till henne medans de andra ungarna fick pizza. Självklart så var inte detta bra heller då hon denna gång faktiskt ville ha pizza! Som tur är så är pizzorna stora och barnen får ändå inte i sig en hel var, så det fanns några bitar över till Zoe också.

Zoes första bus eller godis

Direkt efter maten så plingade det på dörren. Super spännande tyckte ungarna och sprang direkt för att öppna. Jag kom efter dem med en skål godis som jag sträckte fram till de utklädda barnen som plinga på. I samma veva så backade Zoe bort några steg från dörren och sprang sedan iväg. Hon kanske blev rädd för de utklädda barnen tänkte jag…

Men några sekunder senare kom Zoe springandes med sin “godis-hink” och och utbrast förtvivlat att hon inte fick något när hon insåg att dörren var stängd och godisskålen undanställd igen.

Jag fick försöka kväva min skrattattack samtidigt som jag förklarade för henne att vi ska klä ut oss först och SEN ska hon också få gå och plinga på dörrar och säga bus eller godis.

Zoe skulle prompt vara ett spöke! Det är dock inte det lättaste att sminka en 3 åring som har svårt att stå still. Min sminkning blev därför inte riktigt som jag tänkt mig, och med svart hårspray (som hon bad om) så kunde jag knappt hålla mig för skratt när hon var färdig. Jag vet inte hur mycket “spöke” det blev, såg mer ut som en blandning av Pappa Gomez i familjen Addams och Gage i Pet Sematary. Men hon var hur glad som helst med sin sminkning och det är det som räknas!

Dags att gå ut och plinga dörr

Zoe var head over heels med att plinga på dörrar och säga bus eller godis. Inte bara på grund av alla godsaker hon fick men för att det också var kul att prata med alla som öppnade. Zoe är en väldigt social liten tjej och älskar att prata med random människor (vilket är på både gott och ont).

Varenda person som öppnade fick berättat för sig att hennes mamma har sminkat henne till ett spöke. Hon stannade dessutom inte vid dörren heller utan skulle gå in hos folk. Jag fick förklara för henne att man inte får gå in hos de vi plingar på utan stanna vid dörren bara.

I slutet fick jag dessutom förklara för henne att man måste plinga på dörren och vänta tills någon öppnar. Det är inte ok att bara öppna någons dörr och gå in.

Kvällen var hur kul som helst och mina mentala bilder av Zoe som glatt springer runt tillsammans med 10 andra ungar och kör bus eller godis är några av de bästa jag har. Det var så himla gulligt att se henne så lycklig varje gång hon fick godis och kom hoppandes i världens fart med ena handen uppe i luften samtidigt som hon ropar “Jag fick godis yeah!!! Dom var jättesnälla!”

Självklart var vi vuxna med i bakgrunden hela tiden när sådana här småttingar sprang runt och knackade dörr.

Jag tyckte även att det var så kul hur vissa hade ordnat på sin tomt för ungarna. Det var massor med utsmyckning samtidigt som det spelades ryslig musik. När ungarna kom fram för att plinga på dörren så kunde någon vara utklädd och gömd på altanen för att hoppa fram och ge godis till barnen. Helt klart inspo inför nästa år!

En Tisdag med huvudvärk

Tisdagen jobbade jag hemma. Under hela dagen hade jag en svag irriterande huvudvärk som inte ville ge med sig. Framåt kvällen mådde jag ännu sämre och Onsdag morgon var hemsk.

Jag har sedan dess typ bott i sängen i ett nedsläckt rum där jag mått illa och haft migrän. Att äta mat har inte funnits på kartan och vatten har jag knappt lyckats få i mig heller.

Jag misstänker att jag åkt på en matförgiftning och att migränen kom på köpet av vätskebrist. Igår (Fredag) var första dagen som jag kunde få i mig lite mat. Jag kände mig dock väldigt svag under hela dagen och blev typ andfått av att gå till badrummet.

Idag mår jag bättre med känner mig fortfarande lite svag. Hoppas på att lite mer vätskeersättning ska hjälpa till med det. Nu är jag färdig med att vara sjuk.

Svaret på några vanliga Bus eller Godis frågor att spara inför Halloween 2023

 1. Hur gammal måste ett barn vara för att gå bus eller godis?

  Min dotter fyllde 3 år i Augusti & detta var hennes första bus eller godis. Tycker dock inte att det finns någon åldersgräns, man gör som man själv vill. Men jag tror att vid 3 år så förstår barnen kanske lite mer vad det handlar om.

 2. Vilken dag går man bus eller godis?

  Vilka debatter jag har sett om detta i år! Den 31a är tydligen den “riktiga” dagen att gå. Men många väljer istället att gå på Lördagen närmast datumet av förklarliga skäl. Gå vilken av dessa dagar som passar bäst för er och barnen tycker jag. Gå inte under Alla helgon däremot då det är många som vill ha lugn och ro och sörja sina döda under denna högtid.

 3. Hur vet man vilka hus man kan plinga på?

  Alla som vill vara med och leka Bus eller Godis har en tänd pumpa på tomten. Vi märkte dock att de flesta som hade massor med pynt, eller en otänd pumpa (ljuset kan ha slocknat) också var med.
  Men undvik hus utan pumpa och pynt.

7 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *