blogg

Lättodlade grönsaker

Jag är en riktig n00b när det kommer till växter, blommor och plantering. Förra året debuterade jag i att plantera grönsaker utomhus och det slutade med att alla mina ätbara blad brändes i solen och att jag fick en handfull helt OK morötter då jag glömt gallra dem. Detta år tänker jag dock ge mig på det igen. Skam den som ger dig! 

Och precis som med allt annat i livet så lär man sig av sina misstag. Förra året tog jag med mig följande lärdomar när det kommer till att odla grönsaker:


  • Vissa grönsaker måste gallras och går inte att bara så hursomhelst i jorden, för då kommer de inte att kunna växa.  
  • Vattna inte dina bladgrönsaker i stekande sol för då bränns bladen. 
  • En del grönsaker behöver försås tidigare under året.

Nu får vi se vad detta år av plantering lär mig. Kanske att jag bör lära mig lite mer om varje grönsak innan jag gräver upp ett land i trädgården och planterar frön? 

5 stycken lättskötta grönsaker

Det är min plan. Jag ska välja ut fem stycken lättskötta grönsaker att plantera till i sommar. Fem stycken grönsaker som passar riktiga nybörjare i trädgården. Sedan ska jag faktiskt läsa på om dessa och verkligen försöka att göra allting rätt. Självklart kommer jag att dokumentera hela processen så får den som vill haka på. 

Val av grönsaker

Ett självklart val för mig är morötter. Jag missade gallringen förra året men cirka 3% av alla frön blev ätbara morötter av respektabel storlek. Detta år ska jag alltså göra på ungefär samma sätt men jag ska inte glömma gallringen!

Mangold, Sockerärtor, Potatis och Tomat. Där har vi mina fyra andra grönsaks kompisar att ge mig på i år. Tomater försökte jag faktiskt att få till förra året också genom den populära metoden då man planterar tomathalvor. Däremot så fick dessa plantor inte heller tillräckligt med kärlek då jag inte förstod mig på dem tillräckligt. Men i år är det nya tag som gäller!

Första steget bör sedan rimligtvis vara att ta reda på när man bör så dessa grödisar. 

  • Morötter Kan sås så fort tjälen har släppt i marken. 
  • Mangold Kan sås så snart jorden har värmts upp runt maj-juni. 
  • Sockerärtor Går att förodla inomhus i April-Maj
  • Tomater – Förså inomhus Februari – Mars
  • Potatis Mitten av April

Utifrån mina beräkningar så bör jag alltså starta med att förså tomater inomhus i kruka. Innan jag bara spontant sätter igång så tänker jag också ta reda på vilken / vilka sorters tomater jag bör plantera. Det finns nog de som passar bättre på vissa platser och de som är mer lättskötta än andras. Då mitt mål är att få minst en tomat att kunna avnjuta i en god och somrig sallad så vill jag gärna ha något som är lättskött. 

Det kan hända att grönkål och chili slinker med på ett hörn också…. 

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *