mat och hälsa

Maca

Jag ÄLSKAR att beställa hem hälsosamma “godsaker” att ha i mina frukostbowls. Antingen i smoothiebowls, gröt eller yoghurt. Framförallt så gillar jag bär, frön och nötter, men har även några andra favoriter som jag gillar att strö över min frukost och mellanmål. En av dessa favoriter är ett pulver som kommer från Macaroten.


Macapulver

Jag blev introducerad till macapulver under min senaste tripp till Costa Rica. Jag fastnade direkt för den goda smaken, men fortsatte sedan att handla det här hemma i Sverige tack vare dess hälsofördelar som ska vara många. 

Det var nyligen jag upptäckte att det inte bara finns en sorts macarot utan faktiskt tre – Gul, Röd och Svart. Det går att beställa hem macapulver från alla dessa sorter och de kommer med olika hälsofördelar. Den jag har använt mig mest utav är den gula roten som även är den allra vanligaste (60-70% av skördarna av macaroten). På senaste har jag även testat röd och svart macarot och jag måste säga att jag är positivt överraskad. 

maca pulver svart och rött

Hälsofördelar med Macarot

Det finns fler hälsofördelar som alla tre olika rötter bidrar till. Exempel på dessa är att de verkar uppiggande och motverkar trötthet. De kan lindra ångest och stress och bidrar till bättre mental hälsa. De ska även hjälpa till att skydda huden mot yttre påfrestningar. 

Men sedan delar sig hälsofördelarna lite grann beroende på vilken av rötterna du väljer. Exempel på hälsofördelar beroende på vilken färg du väljer kan du se i tabellen nedan. 

HälsofördelGulRödSvart
Hjälper mot PMS
Hjälper mot Akne
Hjälper mot klimakteriebesvär
Bidrar till normal sköldkörtelfunktion

Bättre fertilitet hos kvinnor

Bättre fertilitet hos män

Ökad sexlust hos kvinnor

Ökad sexlust hos män

Hjälper mot dålig blodcirkulation

Bidrar till normal prostata funktion

Bidrar till normal bentäthet

Hjälper mot depression
Bidrar till bättre uthållighet

Fördelaktigt för att bygga styrka och muskler

Ökad koncentrationsförmåga

Nu kan jag personligen inte stå bakom alla dessa påståenden om hur dessa rötter kan förbättra din hälsa. Jag är exempelvis varken i klimakteriet eller lider av hudproblem. Däremot kan jag av egen erfarenhet säga att jag tycker att macapulver ger mig mer energi. Jag känner att jag orkar mer under dagen och att det verkar uppiggande. Jag har även mått väldigt bra under det senaste året. Det till trots att mycket inte alls har gått som planerat (som för många andra 2020). Men även att det är mycket som skitit sig så har det inte påverkat mitt välmående på något betydande sätt. Om det är macan som bidrar till att jag mår så bra eller om det bara är mina positiva tankar som gör jobbet är svårt att svara på. 

Som en sammanfattning kan man säga att Macapulver främst intas för att få mer energi och ork. Den ska verka stödjande för hjärnans funktioner och bidra till förbättrad analytisk förmåga, rationellt tänkande, förbättrat minne och kognitiv funktion. Det stärker immunförsvaret samt minskar klimakteriebesvär och förbättrar din mentala hälsa. Den ska även sätta fart på sexlivet och kallas i vissa länder för naturens viagra. 

När ska man inte äta maca?

Precis som med många så kallade naturläkemedel så ska man låta bli att äta maca om man är gravid. Även om man ammar så ska man strunta i att förtära denna rot då det inte finns någon forskning som visar om foster eller bebis skulle kunna påverkas på något sätt.

Jag har även läst att hjärtsjuka personer, personer med endometrios och myom samt personer med hormonkänsliga tillstånd såsom cancer i äggstockar, bröst eller livmoder ska vara försiktiga med macapulver.

Sammanfattning

Det finns så otroligt mycket pulver och annat inom hälsokost som ska vara så himla bra för allt. Jag har själv alltid varit lite skeptiskt till sådant. Speciellt när det är svindyra pulver av bär och grönsaker som går att köpa färska eller frysta här i Sverige. Däremot så har jag sedan dag 1 gillat macapulver. Jag tycker mig märka av några av dess positiva egenskaper och framförallt så tycker jag att det smakar gott (jag vet att alla inte håller med mig på den punkten). Om dessa positiva hälsoeffekter är tack vare denna antioxidant och näringsfyllda rot kan jag inte svara på till 100%. Men jag tror att det helt klart att det finns en möjlighet att macan bidrar till lite av det.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *