nyttiga bär
Må Bra ♥

Nyttiga bär?

Det finns så himla mycket supermat, dieter och annat som ska vara hälsosamt idag. Men är verkligen all supermat så nyttig som de säger? Och vad är egentligen nyttigast på riktigt?

Igår lyssnade jag på en podd som pratade just om hur nyttigt det egentligen är med bär. De som pratade i podden var bland annat forskarna Cecilia Holm och Karin Berger. De har forskat mycket i just vilka hälsoeffekter bär för med sig. Det de pratade om var bland annat om vilka bär som är “nyttigast” och vilka bär som kanske har en lite vilseledande marknadsföring i Europa.

De de pratade om är att de flesta bär är bra källor för antioxidanter. Men sen finns det de bär som har massor av fler hälsoeffekter. Exempelvis så ger vissa bär bättre glukos och insulinvärde samt verkar antiinflammatoriskt. Deras studier visar även att dessa bär hjälpte till att motverka fetma och diabetes.

Så vilka var dessa nyttiga bär?

  • Lingon
  • Svarta Vinbär
  • Blåbär

Sedan tog de även upp bär som innehåller antioxidanter men inte är särskilt bra för något mer än det.

Acai bär är tydligen inte alls särskilt nyttigt förutom sitt höga innehåll av antioxidanter. I Brasilien så använder man exempelvis bäret vid viktuppgång och kroppsbyggnad. De kunde även se i sina studier att Acai bär hjälper kroppen att lagra fett och även i levern vilket inte alls är bra.

bowl

När det kommer nya hälsotrender så tror jag man också måste ha lite i åtanke att det oftast ligger företag bakom som vill tjäna en massa pengar.

Sen tror jag självklart inte att det påverkar fettlagringen något nämnvärt om man vill ha en Acai bowl till lunch ibland. Men det kan vara bra att veta vad det är man äter och se till att inte överkonsumera något för att man tror att det är supernyttigt.

2 Comments

  • Josäfin

    haha har aldrig förstått grejen med “hälso-trender” med mat?? Liksom när KVARG var det nya och alla skulle äta kvarg non stop? Och nu har den bara dött?? Nja, håller mig till det som är gott varesig om det är trend eller ej! (äter dock mycket blåbär pga hälsofödelarna!! Plus att det är orimligt gott haha)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *