waipo stockholm instagram pics
Äta ute,  Stockholm

Waipo Stockholm

Jag minns första gången jag åt på restaurang Waipo. Det låg då på Drottninggatan och jag gick dit tillsammans med Luis när vi firade någon årsdag. Det var ganska lugnt där inne och jag hade inga speciella förväntningar, Asiatisk tapas går ju alltid hem. Några av rätterna överraskade mig dock lite extra och jag kom ihåg smakerna under en lång tid efter att vi lämnat restaurangen.

Jag och Luis flyttade sedan utomlands igen och jag åt inte ofta ute i Stockholm under ett par års tid. Men sen kom dagen då vi flyttade tillbaka till Sverige igen och restaurangbesöken blev betydligt fler.

En kväll skulle jag ut tillsammans med en nära vän och kom då att tänka på Waipo som jag hade ätit på flera år tidigare. Jag googlade på restaurangen och såg då att den hade flyttat till Jakobsbergsgatan 15. Med tanke på hur lugnt det var sist jag var där så tänkte jag att vi inte behöver boka bord. Vi går helt enkelt dit bara när det är dags att äta.

Vi hade tur som fick varsin plats att äta på i baren. Stället var nämligen fullsmockat! Restaurangen hade fått en helt annan känsla än när jag var där sist. Det var mer liv och rörelse och en helt annan atmosfär. Den nya lokalen var helt klart en uppgradering.

Maten på Waipo

Till min förtjusning så såg jag att de fortfarande hade kvar den rätt som jag mindes bäst från mitt första besök – Jin si xia, Gambasräkor med wasabikräm inbakade i friterad sötpotatis.
Och de var precis lika goda som mina smaklökar ville minnas!

Jag har sedan dess besökt Waipo med jämna mellanrum. Ibland testar jag på nya rätter och ibland håller jag mig till mina favoriter. Och oavsett om man är sugen på att dela på en massa smårätter eller beställa in någon större rätt så finns det alternativ att välja mellan. Jag har smakat på två av deras större rätter och båda var jättegoda.

Min favorit är dock fortfarande att beställa in smårätter då man får mer olika smaker. Vad jag är sugen på brukar variera men om jag skulle beställa in ett gäng rätter just nu skulle jag helt klart köra på:

  • Gambasräkorna som jag nämner ovan
  • Hummertacos med avokado och wasabikräm
  • Dimsum med skogschampinjoner och tryffelolja
  • Sake och misomarinerad black cod (kolfisk)

Waipo betyder mormor på Kinesiska och hos dem får du uppleva Kinesisk matkultur när den är som bäst.
Jag kan helt ärligt säga att jag tyckt Kinesisk mat varit helt ok tidigare, men inget jag föredragit framför andra asiatiska alternativ. Denna restaurang var dock en gamechanger för mig.

Förutom att de har öppnat upp ytterligare en restaurang på Söder så har jag även sett att de startad med något som kallas “Yum Cha”. Detta går att boka på helgerna och är en Kinesisk Brunch. Något jag helt klart kommer att spana in.

2 Comments

  • FREEDOMtravel

    Där åt jag en gång när restaurangen låg på tidigare adress. Minns att det var väldigt bra mat! Jag kan verkligen älska kinesisk mat, men kanske framför allt när man får den i Kina och på en del andra håll i Asien (minns att jag fått bra kinesisk mat i Malaysia). Waipo är ett av mina bättre minnen av kinesisk mat i Sverige!!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *