me at gilli islands
Everyday life

Migrän hela måndagen

Jag hade planerat att få en hel del gjort idag men så blev det icke. Har legat med migrän till sängs hela dagen. Sovit till och från, tittat en stund på någon serie och ibland bara legat för mig själv i mörkret. Jag har däremot sett till att äta något litet regelbundet hela dagen samt druckit massor med vatten.

Hittade en lista hos mabra.com om hur man kan försöka undvika migrän utan att äta piller (vilket jag gärna skippar så ofta jag kan)

1. Undvik dina ”triggers”

För dagbok några veckor för att se om du hittar något mönster i din värk. Går det att se ett samband mellan något du ätit eller gjort strax före anfallen, något som kan ha triggat igång dem? Det kan vara stress, mens eller livsmedel som choklad, rödvin och ost.

2. Ät mellanmål

Lågt blodsocker är en vanlig orsak till migrän. Därför bör du äta med jämna mellanrum och vara noggrann med frukosten. Det bör aldrig gå mer än 12 timmar utan mat.

3. Håll koll på kaffet

För mycket koffein kan trigga igång ett anfall. Försök byta till koffeinfria alternativ, eller håll dig till tre koppar vanligt kaffe varje dag.

4. Se upp för tillsatser

Vissa är känsliga för tillsatser som glutamat, aspartam, tartrazine, sulfit och natriumbensoat.

5. Tugga ingefära

Att tugga på en rå ingefärsrot kan lindra illamående som kan komma med ett anfall. Ingefära tycks även motverka inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl, vilket skulle kunna förhindra nya anfall.

6. Satsa på lyckoämnen

Studier har visat att de som drabbas av migrän ofta har låga nivåer av signalsubstansen serotonin. Äter du proteinrik mat som kyckling, ägg, mjölkprodukter, bananer, fullkorn, nötter och frön kan du höja serotoninnivån.

7. Drick vatten

Uttorkning är en vanlig trigger. Du behöver 1-2 liter vatten per dag för att slippa svåra, utdragna och täta anfall.

8. Ät magnesium

För lite magnesium i kroppen tros hämma blodflödet och sänka blodsockret vilket kan trigga igång en migränattack. Sallad med färska gröna blad, tomatpuré, nötter, frön, fullkorn, bönor, ärtor, potatis, havre och jäst innehåller magnesium.

9. Prova på yoga

Yoga gör dig lugn, motverkar stress och kan få värk att släppa. Vissa ställningar är särskilt bra om du är stel i nacke och skuldror.

10 Undvik stress…

Försök att lära dig att slappna av i vardagen, och stressa inte upp dig i onödan. Andas djupt eller ta till avslappningsövningar om du känner att stressen börjar komma.

 

Tänkte att jag delar med mig av denna om det är någon annan stackare som ligger hemma med migrän och kommer över detta inlägg. Nu ska jag vila vila vidare och om en stund bli serverad soppa på sängen som L lagar just nu 🙂
Hoppas innerligt att jag mår bättre imorgon då jag ska ut på middag med tjejerna.

Jag orkade för övrigt inte ta en “migrän-selfie” så ni får en bild på mig från Bali där jag mådde mycket bättre än vad jag gör idag :p

10 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *