blogg

En månad med bebis

Den 15e Juli blev vår fortfarande namnlösa lilla tjej en månad gammal. Vi har börjat kalla henne för lite olika namn för att se vad som passar henne bäst av våra favoriter. Samtidigt kikar vi även runt efter fler namn. Zoe var ju ett namn som kom till på vår lista efter att Zoe var född så det kan ju dyka upp något helt plötsligt som vi tycker passar perfekt.

Hur min kropp mår och känns en månad efter förlossning

Det är svårt att sätta ord på, men jag känner mig nästan helt återställd fast otränad typ. Jag har inte längre ont när jag går för mycket och det känns som att kroppen nästan återgått till sitt ursprungliga jag. Däremot så känner jag mig inte som mig själv i kroppen ännu då jag är van vid att träna mycket och det är något jag inte har gjort på rätt länge nu.

Däremot så känner jag att mina magmuskler fortfarande är delade. Så där är jag inte återställd ännu.

Hur har jag tränat efter förlossningen?

Att föda barn är en extremt stor påfrestning på kroppen så tänker absolut inte skynda på något utan lyssnar väldigt mycket på kroppen. När det började kännas bra att gå längre sträckor igen så har jag då och då kommit ut på längre promenader med barnvagnen. Jag har även de senaste två veckorna kunnat börja göra lite “rump övningar” som rump-brygga och olika varianter av donkey kicks. Väldigt lätt dock och jag kommer successivt att lägga på lite övningar de dagar jag känner för det och det som känns bra i kroppen.

Jag ser däremot väldigt mycket fram emot att kunna köra tunga svettiga pass, komma ut på springturer samt köra yoga igen.

Mitt nästa steg blir nog att börja köra lite lättare yoga som är anpassat för mammor som nyligen fött barn.

Hur sover en månads gammal bebis om nätterna?

Det är väldigt individuellt hur en bebis sover och här kan jag bara dela med mig om min egen. I början sov hon knappt alls på grund av magknip. Men den senaste månaden nästan så sover hon oftast i 3 timmars perioder för att sedan vakna och vill ha mat.

Jag vaknar av att hon börjar gny lite vilket betyder att hon aldrig hinner börja skrika på nätterna och väcka de andra.

Hon äter och somnar sedan om och då lägger jag tillbaka henne där hon sover. Här på landet är det faktiskt i barnvagnen.

Vårt sovschema är däremot inte toppen här. Vi lägger oss runt 01.00 och går upp för dagen runt 09-10. Den sista gången som hon vaknar på morgonen så vill hon helst inte att jag lägger tillbaka henne i vagnen. Då vill hon helst stanna med mig i sängen vilket gör att jag inte sover toppen då man är rädd att jag eller någon annan ska råka rulla på henne. Men det är däremot väldigt mysigt 🙂

Hur underhåller man en månads gammal bebis?

Hon är vaken mer och mer och under längre perioder om dagarna. I början sover de ju mest och man behöver inte tänka så mycket på underhållning. Men nu när hon kan vara vaken ganska länge flera gånger under dagen så försöker jag att underhålla henne så gott jag kan.

Att titta och lyssna på saker tycker hon är väldigt spännande. Jag kan sitta med henne på trappen utanför stugan i 20-30 minuter och bara låta henne titta och lyssna på naturen. Hennes ögon går i 110 och hon kikar runt på allt som ser spännande ut. Bebisar gillar ju kontraster så jag försöker hitta saker med starka kontraster att titta på.

Hon gillar även att höra barnvisor och vi har en spellista på Spotify som har blivit en favorit.

Att bara få sitta med när jag och familjen sitter och umgås gillar hon också. Att få sitta i knät och blir pratad till ser hon verkligen ut att tycka om. Då ler hon stort och mycket!

Sen är storasyster Zoe rätt underhållande också. Om det inte blir för mycket liv och stök alldeles för nära.

2 Comments

  • Carolina

    Mysigt med en liten bebis! Det där med namn är jobbigt. Vår lille son fick vara namnlös i lite mer än 4 veckor tills vi hittade ett passande namn. Mysig ålder samtidigt så påfrestande på sitt sätt. Fint att hon kan sova i 3 timmar i sträck, ger ju utrymme så du får sova lite längre åt gången! 🥰👍🏻

  • Tess

    Zoe är ju jättefint namn 🙂 Vilken intressant läsning fina du och bilderna på er, alltså wooow så fina ❤️ kram på er allihop

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *