blogg

Dags för solskydd

Inlägget innehåller annonslänkar

Jag har som regel att byta ut mitt solskydd varje sommar. Även om vissa påstår att det går att använda ett år gammalt solskydd (bara det att det kan lukta lite illa) så vill jag vara helt säker på att krämen faktiskt gör sitt jobb.

På de flesta skönhetsprodukter så finns det dessutom en liten ikon på baksidan som visar hur länge en öppnad förpackning håller. Den ser oftast ut som en öppen burk med ett nummer följt av ett M. Numret står för hur många månader som produkten är fräsch efter att den har öppnats. Standard brukar vara 12 månader, men det kan variera. Jag har ibland köpt ögonkrämer som endast håller i 3 månader.

Två typer av solskydd

Det finns två olika typer av solskydd – fysikaliska och kemiska. De fysikaliska solskydden lägger sig på hudens yta och fungerar som ett filter för de skadliga UV strålarna. Den kemiska varianten sjunker istället in i huden och bekämpar de farliga strålarna.

Jag har på senare år valt att alltid köpa fysikaliska solskydd. Detta då det visat sig att en del kemiska solskydd kan vara hormonstörande, ge allergiska reaktioner och i vissa fall även vara cancerframkallande. Hur många godkända krämer i Sverige som stämmer in på det sista vet jag dock inte. För att se vilka ingredienser man bör undvika så finns det hjälpsam information här: https://capio.se/tips-och-halsorad/hud/solkram-sa-valjer-du-ratt/

Finns det däremot inte tillgång till fysikaliskt solskydd så använder jag hellre kemiskt solskydd än att bränna mig i solen.

En annan anledning till varför jag väljer fysikaliska solskydd är för att de oftast kommer med olika eco certifieringar, är inte testade på djur, samt är snällare mot miljön och vattenorganismer.

Solskydd för barn

Även till Zoe så köper jag naturliga och fysikaliska solskydd. Men helst använder jag UV-dräkt och solkeps när vi ska spendera en heldag på stranden eller ute i solen. Tycker det är riktigt smidigt att bara kunna klä på henne en soldräkt och veta att hon är skyddad mot solens strålar. Däremot så blir det att smörja in händer, fötter och andra delar som inte täcks av UV dräkten.

Till familjens nykomling (bebis nummer 2) så kommer jag dock inte att använda någon solkräm alls under första sommaren. Har alltid fått höra att det är bäst att undvika direkt sol när man kan, eller ha täckande kläder under det första levnadsåret. Detta då bebisar har extra känslig hud.

Årets solskydd

I år har jag i vanlig ordning beställt hem nya solskydd i god tid. Efter en hel del research och velande så valde jag att beställa hem dessa då jag läst väldigt mycket bra om alla tre. En till min kropp, en till ansiktet och en till hela Zoe. Oftast så är dessa förpackningar något mindre än de vanliga man brukar kunna hitta i butiker, men börjar de ta slut får jag helt enkelt beställa hem nytt.

  • ECO Cosmetics Baby & Kids 50+ – Eco certifierat, veganskt och vattenfast solskydd med mycket hög solskyddsfaktor. Innehåller vårdande ämnen som olivolja, granatäppleolja, makadamiaolja och nattljusolja för att skydda barnets känsliga hud.
  • ECO Cosmetics neutral 30+ – Eco certifierat, vattenfast och veganskt solskydd som passar dig med känslig hud.
  • Bio Solis ansikte 30+ – Veganskt Eco certifierat solskydd som är snällt mot havet och innehåller inga nanopartiklar. Har en lite speciell doft, men det är ingen doft som jag har något emot.

Annat skojs och skyddande att ha med till stranden i sommar

Jag har ett UV tält sedan tidigare som jag tyckte var toppen att ta med till stranden då Zoe var mindre och mestadels satt och lekte. I år har jag även införskaffat mig badskor (perfekt för steniga stränder) nya roliga strandleksaker och en mysig strandhandduk som bara är Zoes.

2 Comments

  • Linnéa

    Ah, såååå bra inlägg – jag är väldigt noga med solskydd men ska kolla dina tips 🌟.
    Brukar ju stå typ 12 mån från öppnad förpackning, men det blir nya produkter inför varje säsong ✨.

    Frapino’n var supergod 🌸

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *