odla eget
Samarbeten

Plantera eget

På grund av de tider som råder just nu så åkte jag lite tidigare till vårt sommarställe i år. Redan i mitten av Maj var vi nere och det var så himla fint att få uppleva alla träd och buskar som blommar extra tidigt. Jag har även länge velat ha mitt eget grönsaksland här på tomten och då underlättar det lite om man är ute i god tid då det är en hel del att pyssla med. Vi hade det när jag var liten och det är ju något speciellt med att kunna gå ut och plocka sina egenodlade bär och grönsaker när det är dags.

I år tog jag tag i saken och körde en nybörjar variant genom att köpa pallkragar och Fröer. I ett land planterade jag morötter och ruccola, i ett annat tomater och grönkål och i den sista pallkragen satte jag kryddor som redan var klara. 

Att se allt börja växa var verkligen kul! Jag var nästan tvungen att springa och kika varenda dag för att det kunde skilja sig så mycket från en dag till en annan, speciellt med tomaterna. Däremot varade det inte allt för länge med det mesta av det jag hade planterat. På grund av att Juli var en så himla varm månad så torkade en hel del ut. En av våra katter bestämde sig även att använda ett av mina land till bajslåda. Jag har däremot kvar mina tomatplantor, kryddor och morötter. Morötterna blir det däremot inte mycket av då jag inte hade en aning om att man måste gallra dem. 

När det kommer till att odla eget så lärde jag mig denna sommar att:

  • Morötter måste gallras för att kunna växa sig stora
  • Vattna bladgrönsaker på kvällen då de annars kan brännas i solen och torka ut om det är riktigt varmt. 
  • Läs på mer om varje grönsak du odlar
  • Sätt upp något för att skydda ditt grönsaksland så att ditt land inte förväxlas med en bajslåda.

Nästa år tänker jag ge det ett nytt försök. Men denna gång vill jag gräva upp ett riktigt stort land och göra allt på rätt sätt. Skulle vara så mysigt att kunna plocka egenodlat hela sommaren 🙂

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *