information om solskydd
Skönhet

Låt oss prata solskydd

Under sommaren så hoppas vi nog alla på att få den där perfekta brännan (vad som är perfekt är upp till var och en). Men det är viktigt att tänka på de risker som går hand i hand med eftersträvan av en gyllenbrun hud.

När jag var yngre så kunde jag ligga hela dagar och steka utan att använda solskydd. Man ville ju bli så brun som möjligt, speciellt om man vad utomlands. Även under min första tid då jag bodde på Malta så kunde jag känna att det var en bra ide att gå till stranden utan solskydd. Som tur är så blir man klokare med åren. Idag skulle jag aldrig gå ut och lägga mig på stranden mitt på dagen utan att skydda mig. Tyvärr så kan de unga och dumma åren redan ha gjort skada så det är alltid en god ide att hålla bra koll på sina födelsemärken ändå.

Hur skyddar man sig på bästa sätt?

Jag är inget proffs på detta med solskydd, men har kommit över en hel del bra artiklar och har under flera år försökt att hålla mig uppdaterad kring sol & solskydd. Jag som exempelvis bor i Spanien precis vid stranden går nästan aldrig ut och lägger mig där innan klockan 14.00, och då alltid med solskydd. Rör jag mig utomhus överhuvudtaget innan klockan 16.00 så använder jag alltid solskydd.

Jag smörjer alltid in mig i god tid innan jag går till stranden så att huden ska kunna absorbera skyddet innan jag exponerar den för solen. Hoppar jag i vattnet så smörjer jag alltid in mig igen när jag kommit upp, även om det står att skyddet är vattenresistent. Och bränner jag mig i solen så går jag absolut inte ut och solar dagen efter igen. Spelar ingen roll om det är sista dagen på solsemestern.

Jag ser även till att alltid ha solglasögonen när jag går till stranden. Och det är väldigt viktigt att dessa har UV-skydd på riktigt. Ibland kan det locka att köpa billiga varianter av strandförsäljare men du vet inte om dessa faktiskt har UV skydd. Hudcancer är inte bara något som du kan få i huden utan även dina ögon kan drabbas av detta. Att använda solglasögon när det är stark sol ute är därför jätteviktigt. Solglasögon som saknar UV skydd kan däremot ge omvänd effekt och göra att dina ögon utsätts för mer farlig strålning.

solglasögon ute i solen

Även om solen inte känns lika stark i Sverige så är det jätteviktigt att smörja in sig även där. Uv strålarna är fortfarande farliga och du kan fortfarande utveckla hudcancer även hemma i Norden. Samma sak gäller de molniga dagarna. Bara för att det är moln på himlen betyder det inte att de farliga strålarna inte når dig.

Det bästa är egentligen att göra det till en vana att alltid smörja in sig innan man ger sig ut i solen. Du blir inte mindre brun av solskydd, men du blir mindre röd och bränner dig inte lika lätt. Dessutom tycker jag personligen att en gradvis uppbyggd solkysst färg som inte ser allt för onaturligt brun ut är det absolut finaste. Förr ville jag alltid bli så brun som möjligt, men till vilket pris? och så himla snyggt är det faktiskt inte. Solskadad hud i längden är inte så himla snyggt heller. Man har ju sett flera exempel på följande:

  • Solskadad hud full med pigmentfläckar
  • Massor med torra linjer/rynkor i ansiktet som följd av för mycket solning
  • Den där glansiga läderhuden som jag brukar förknippa med för många års av extremt solariesolande.

Glöm inte heller att hudcancer är den cancerform som ökar allra mest i Sverige!

 

Hudkrämer som innehåller solskydd räcker inte!

Jag har flera gånger läst om hur många tror att en fuktighetskräm för ansiktet ska räcka som solskydd om det står exempelvis “spf 20” på den. Det som är vilseledande här är att du vet inte mot vilken strålning denna skyddar. Det kan vara mot UVB men inte mot UVA strålar. Du utsätter alltså fortfarande din hud mot farlig strålning även med denna kräm. Dessa krämer har heller inte samma krav på sig som faktiska solskydd. Du kan med andra ord inte lite på att du får något skydd av dessa.

När jag har letat runt om information gällande solskydd så snubblade jag över denna artikel som är superbra.

solskydd

Hawaiian Tropic LÄNK, Eucerin LÄNK, EVY LÄNK, Börlind LÄNK, Hawaiian Tropic LÄNK, Aco Kids LÄNK

 

 

/Inlägget innehåller affiliatelänkar.

 

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *