baby shower ballonger

Baby Shower

Vad är en Baby shower?

Babyshower är ett relativt nytt fenomen i Sverige där man firar den blivande mamman och bebisen som är på väg. Traditionen har sina rötter i Amerika där den till en början var till för att kvinnor och andra mammor skulle kunna ge råd och tips till den blivande mamman. Numera handlar det mer om själva firandet. 

Vem anordnar en baby shower?

Vem som planerar och ordnar en babyshower är olika. Oftast så är det en nära vän eller en släkting som planerar kalaset och bjuder in gäster. Men det händer även att den blivande mamman själv väljer att fixa sitt eget evenemang. 

Det behöver heller inte vara en person endast som fixar och planerar. Det lättaste är nästan om flera nära kompisar går ihop tillsammans med familjemedlemmar och anordnar det hela. Idag händer det även att det är den blivande pappan som planerar en baby shower för sin älskade. 

Lista över saker som kan vara bra att planera så tidigt som möjligt inför babyshowern:

  • Datum. När passar det för alla? Och framför allt den blivande mamman?
  • Plats. Ska ni ha den hemma hos mamman, hos någon annan, eller kanske utomhus om det är under sommaren?
  • Gäster. Vilka ska komma på evenemanget? Ska det bara vara tjejer eller är killar också välkomna?
  • Ska det vara en överraskning eller inte?

små bebis tofflor

 

Tidpunkt och datum för en babyshower

Det vanligaste är att man har en baby shower när den blivande mamman är rätt långt gången i graviditeten. Oftast när det är ca 1-2 månader kvar. Men det är självklart individuellt hur man väljer detta. En regler är dock att man inte bör ha den allt för tidigt i en graviditet. Det är alltid mer riskabelt att något oplanerat kan ske i graviditetens början. 

Det viktigaste är att så många som möjligt av de inbjudna kan komma, och självklart att den passar den som ska firas. 

Tips: Skapa ett Facebook event där ni lägger upp olika förslag på datum tillsammans med en omröstning. På så sätt så kan alla gäster berätta vilka datum som passar bäst. 

Överraskning eller inte?

Bestäm redan i början om det ska bli en överraskning eller inte. På så sätt kan ni informera alla gäster om detta i god tid så att ingen råkar försäga sig. 

De flesta som anordnar en baby shower väljer att göra det till en överraskning. Många uppskattar att bli överraskade med en tillställning av nära och kära. Men sen finns det även de som inte alls gillar att bli överraskade. Ni som planerar känner mamman bäst och vet vad som uppskattas och inte. 

 

Planera sin egen Baby shower

Alla vill inte bli överraskande med en baby shower utan väljer att planera en egen. Eller iallafall vara delaktiga i planeringen på något sätt. 

Att planera sin egen babyshower kan bli riktigt roligt det med. Då kan man dessutom själv välja det datum och plats som passar än bäst. 

Något som har blivit väldigt populärt på senaste är att man avslöjar sin bebis kön på sin babyshower. Detta genom att exempelvis smälla en ballong där det kommer ut rosa eller blått konfetti. Eller genom att man skär upp en tårta för att se vilken färg som döljer sig i den. 

Vill man göra detta så kan det vara en bra ide att själv hålla i din babyshower eller vara med och planera. Alternativt kan man be barnmorskan om ett kuvert där barnets kön står nedskrivet inuti och sedan ge detta till de som planerar. Men då blir det svårt att göra evenemanget till en överraskning. 

 

Läs mer om: