valencia city of science

Valencia

När jag skriver denna artikel så har jag bott i Valencia under ett års tid och jag ÄLSKAR staden. Valencia är Spaniens tredje största stad och bjuder på både storstadsliv, natur och strand.

Fördelar med att bo i Valencia

Fördelar med att bo i Valencia jämfört med de två andra storstäderna är:

 • Det är billigare i Valencia. 16% billigare än Barcelona för att vara exakt.
 • Lägenheterna är billigare. Denna punkt går hand i hand med den ovan. Men du får mer för pengarna när det kommer till boende i Valencia.
 • Det är inte lika mycket Turister. Sen finns det dem som gillar att bo på ställen där det är många andra från hemlandet, och där man känner igen språket. Själv gillar jag att skaffa mig umgänge från världens alla hörn.
 • Allt det gröna i staden. Runt hela staden så sträcker det sig en stor park. Turia-parken som den heter är en gammal uttorkad flod som de gjort om till en park. Det är så himla mysigt att vandra runt i denna park och njuta av naturen samt alla aktiviteter som parken erbjuder.
 • Stranden. Valencia har en stor härlig strand där det aktivt spelas Volleyboll om dagarna. Även om Barcelona också har en härlig strand så gillar jag den i Valencia mer. Den är dessutom inte riktigt lika fullproppad som Barcelonas strand.

Nackdelar med att bo i Valencia

Självklart är inget ställe perfekt. Att bo i Valencia har även sina nackdelar jämfört med andra platser. För tillfället kan jag bara komma att tänka på en stor nackdel, men den listan kan säkert komma att fyllas på med tiden. De nackdelar som finns med att bo i Valencia är:

 • Förbindelsen mellan Valencia och Stockholm. Jag är ju född och uppvuxen i Stockholm, vilket betyder att det är dit jag flyger vid mina Sverigebesök. Valencia har inte ett enda direktflyg till varken Arlanda eller Skavsta. För att flyga mellan dessa städer krävs det alltså att du reser till och från en annan stad eller mellanlandar.

Bästa resvägen mellan Valencia och Stockholm Sverige

I och med att förbindelsen mellan Valencia och Stockholm är så pass dålig så har jag blivit proffs på alternativa resvägar. Till att börja med så kan det vara bra att veta vilka andra flygplatser som ligger närmast:

 1. Alicante
 2. Barcelona

Både Ryanair, SAS och Norwegian flyger till dessa två städer. För en kortare resesträcka efter landning så rekommenderas Alicantes flygplats (Elche). Men ibland så kan priserna variera kraftigt och Barcelona därmed bli ett billigare alternativ.

När du har landat på vald flygplats så finns det tre alternativ jag brukar variera mellan för att ta dig till Valencia:

 • Tåg
 • Buss
 • BlaBlaCar

Tåg som resealternativ

Mitt personliga favoritval. Tåget är både bekvämt och går snabbt, dock måste du ta dig till tågstationen från flygplatsen. Från Alicante flygplats så tar du bara buss C6 som går från en hållplats utanför flygplatsen. Du kommer garanterat att se massor med folk stå där och vänta, om du inte landar mitt i natten. Se till att ha lösa pengar att betala med på bussen. Om jag inte minns helt fel så kostar resan runt 4 euro.

Bussen tar dig sedan till Alicante Tågstation där du snabbt kan se information om din avresa. Vill du komma undan så billigt som möjligt så gäller det att boka tåget i god tid. Detta alternativ passar alltså bäst till dig som har resan planerad sedan en tid tillbaka.

Från Barcelonas flygplats tar du tåget till Barcelona Sants. Det går brukar gå rätt snabbt och smidigt. Både tåg från Alicante och Barcelona bokar du via Renfe.

Buss som resealternativ

Känner du dig väldigt bekväm och gärna inte vill ta dig till tågstationer på egen hand? Då är buss ett bra alternativ. Från båda flygplatserna går det bussar direkt utanför. Åker du buss från Alicante så är det ett byte på vägen i Benidorm. Åker du från Barcelona så är det inget byte alls.

Buss från Alicante kostar runt 26 euro och tar mellan 3-4 timmar.
Buss från Barcelona kostar runt 30 euro och tar runt 4 timmar om det endast är ett stop på vägen.

Båda bussarna bokar du hos Alsa.

BlaBlaCar

Detta är en samåkningstjänst där du kan se vilka som kommer att åka mellan dessa sträckor under den dagen du landar. Du laddar ner BlaBlaCar appen och kan sedan söka på olika datum och tider. Där finner du även information om hur många platser som finns i bilen, hur mycket de vill ha betalt och annan information som kan vara bra att ha. Du kan även se betyg från personer som åkt med personen tidigare. Detta alternativ är oftast billigast.