malta

Malta

Efter att ha bott på Malta under tre års tid så kan jag en hel del om ön. Jag vet exempelvis att folkmängden ökar med 3 gånger under sommarhalvåret. Med andra ord ett säkert tecken på att ön uppskattas av besökare.

På Malta finns det platser som passar alla sorters resor. Familjeresa, partyresa, jobbresa och så vidare. Beroende på vad just du är ute efter så rekommenderas olika delar av ön. För den som vill njuta lite extra av lugnet så kan även några nätter på Gozo vara passande.

Hur tar man sig till Malta?

När det kommer till Malta så spelar det ingen roll vilken del av ön du tänkt besöka. Landet har endast en flygplats, om man bortser från den lilla på ön Gozo. Jag själv har oftast valt att flyga från Stockholm Arlanda eller från Skavsta med Ryanair. Har du tur så kan du hitta riktigt billiga flyg till Malta. Speciellt innan högsäsongen sätter igång.

Väl på plats i Malta så kan du välja lite olika alternativ för att ta dig dit du ska. Här alternativ som jag själv har testat:

  • Buss med Maltas lokaltrafik. Det alternativ som är mest ansträngande men också det absolut billigaste. Bussarna går direkt utanför flygplatsen och kostar runt 1.50 euro. Kolla upp busslinjerna innan så du vet vilken buss du måste med och du behöver byta på vägen.
  • Taxi. Det mest bekväma alternativet och det alternativ som jag oftast väljer. Det finns flera taxibolag att välja mellan, och beroende på om du vill boka på plats eller boka i förtid så rekommenderar jag Ecabs eller Taxify (som nu för tiden heter Bolt). Ecabs kan du förhandsboka på deras hemsida. De kommer då att stå i ankomsthallen med en skylt med det namn du angivit vid bokningen. Bolt (som är snäppet billigare) bokar du direkt från flygplatsen genom deras app som du måste ha nedladdad. Priset varierar självklart beroende på vart du ska. Men en av de mest populära destinationerna är St Julians och dit kostar det dryga 20 euro.
  • Shuttle. Denna metod har jag aldrig bokat från flygplatser, men däremot till. Jag gör aldrig om detta misstag då det tog otroligt mycket längre tid att komma fram än vad som sades. Inte nog med att resan tog en evighet, jag höll även på att missa mitt flyg. Jag kan dock inte prata för alla shuttle-företag. Det finns säkert de som fungerar finemang.

Utöver detta så finns det flera andra sätt att ta sig från flygplatsen som man kan boka. Bokar du en paketresa så ingår det med stor sannolikhet transport från flygplatsen av något slag. Men ska du ordna själv så rekommenderar jag taxi. Avstå dock från de vita taxibilarna.