resaguide till kambodja

Kambodja Reseguide

Ska du resa runt i Asien så rekommenderas verkligen en tripp till Kambodja. I denna reseguide till Kambodja så kommer jag att tipsa på sevärdheter och platser som är värda att besöka. 

Res till Kambodja

Åker du från Sverige så är det flyg som gäller. Om du inte planerar att tågluffa hela vägen till Asien. Är du däremot redan i Asien så kan du antingen välja kortare flygturer eller buss om du är i ett angränsande land. Vi valde att ta flyget från Ho Chi Minh till Siem Reap

Det ska även finnas båtturer att ta från exempelvis Vietnam till Kambodja.

Tips: Det är alltid bäst att fråga runt hos flera lokala resebyråer om du är på plats i Asien. Du kommer då att få flera alternativ att välja mellan i olika prisklasser, samt att många sajter online tar överpris. 

Platser att besöka i Kambodja

Det finns så himla mycket härliga platser att besöka i Kambodja och så mycket att se. Men det finns även flera platser man kan skippa. I mina texter utgår jag från min egen erfarenhet av de olika platserna. 

I denna guide vill jag främst dela med mig av alla de magiska platser som Kambodja har att erbjuda. Landet är en stor favorit och jag kommer säkerligen att resa dit igen. Alla historiska platser och den vackra natur som detta land har att erbjuda fångade verkligen mitt hjärta.

Platser jag tycker är värda att besöka i Kambodja:

  • Siem Reap
  • Koh Rong 
  • Otres Village
  • Koh Rong Samloem

Platser jag inte har bråttom att besöka igen:

  • Phnom Penh
  • Sihanoukville

Bra att tänka på inför resa till Kambodja

Det är inte mycket kriminalitet i Kambodja. Men ha alltid koll på dina värdesaker då det finns ficktjuvar. Självklart bör man även inte gå själv i skumma gränder precis som på vilken plats som helst. 

Valutan är Kambodjanska Riel. Men de föredrar Amerikanska dollar. Det bästa är därför att ta ut fickpengar i dollar som du betalar med i Kambodja. 

Du behöver visum för att få resa in i Kambodja. Det går att ordna på en ambassad, ansöka om online, eller ordna på flygplatsen när du anländer. Jag gjorde det sistnämnda och det gick väldigt smidigt och kostade totalt 20 dollar. Se till att ha med en bild på dig själv i pass-storlek

Vaccinera dig mot hepatit A och B i god tid innan du reser. 

Packa ner svala kläder som täcker axlar och ben. I kambodja finns det många tempel och heliga platser att besöka. Är du kvinna så måste du ha täckande kläder för att få gå in i de flesta tempel. Vill du därför vara helt säker på att inte missa något så är det bra att vara klädd i kläder som täcker knän och axlar. 

Köp flaskvatten och drick inte kranvattnet i Kambodja. 

Ha alltid myggspray till hands. Det finns gott om myggor i de flesta delar av Asien som bär på olika smittor. Se därför alltid till att vara skyddad.